12. listopad 2020.

Glavni ekonomist ECB-a: Gospodarstvo eurozone ulazi u težu fazu

Philip Lane ekonomist ecb   

Gospodarstvo eurozone ulazi u težu fazu, jer novi skok broja slučajeva koronavirusne zaraze dovodi u pitanje nedavni oporavak, rekao je glavni ekonomist Europske središnje banke (ECB) Philip Lane u intervjuu objavljenom u nedjelju.

S drugim valom pandemije Covida-19 koji je zahvatio Europu, vlade diljem regije počele su provoditi nova ograničenja, iako uglavnom lokalno te usredotočena na aktivnosti u slobodno vrijeme.

- Sljedeća faza bit će teža. Veliko je pitanje, što je i razlog tolike neizvjesnosti, koliko brzo trenutna dinamika, s obzirom na sve veći broj novih slučajeva zaraze, može biti stabilizirana -  rekao je Philip Lane u intervjuu za Wall Street Journal.

Lane je ponovio svoje stajalište da je stopa inflacije od 1,3 posto, koja se trenutno očekuje u 2022. godini, "daleko" niža od ciljane u ECB-u od nešto manje od dva posto.

Umanjio je ipak očekivanja da bi ECB već ovog mjeseca mogao donijeti nove poticajne mjere, rekavši kako će središnja banka čekati da vidi kako vlade u pripremama proračuna za 2021. odgovaraju na izazove.

- Dio te nesigurnosti bit će otklonjen ove jeseni. Znat ćemo fiskalne planove i znat ćemo više o pandemiji -  kazao je Lane.

Upitan o tome hoće li ECB slijediti primjer američke središnje banke Fed u ciljanju prosječne stope inflacije od dva posto Lane je jednostavno rekao kako je cilj ECB-a već simetričan i da kamatne stope neće rasti dok inflacija ne bude "oko toga cilja".

Guverner talijanske središnje banke Ignazio Visco u odvojenom je intervjuu objavljenom u nedjelju izjavio da su razine inflacije od jedan ili 1,5 posto "preniske".