Svijet
StoryEditor

Glazbena NFT platforma Royal prikupila 55 milijuna dolara

23. Studeni 2021.
DJ 3Lau

Royal, startup koji gradi tržište digitalne imovine vezane za glazbene umjetnike, osigurao je 55 milijuna dolara financiranja kroz krug prikupljanja kapitala serije A na čelu s VC fondom a16z.

Royal ima za cilj pružiti način da glazbeni umjetnici dijele vlasništvo u svojoj glazbi s obožavateljima izdavanjem digitalnih kolekcionarskih i nezamjenjivih tokena (NFT). Na neki način, ponuda tvrtke ilustrirana je nedavnim izdanjem DJ-a 3Laua (čita se Blau), koji je objavio zbirku od 333 jedinstvena umjetnička djela koja također predstavljaju 50 posto vlasništva u pravima streaminga njegove pjesme, Worst Case. Tvrtka kaže kako se od kolovoza za pristup platformi prijavilo više od 120.000 korisnika.  

Iako bi se umjetnik mogao odreći vlasništva u pjesmi pri izdavanju NFT-a, oni također otključavaju veću vrijednost od svoje umjetnosti, navodi 3Lau. 

- Glazba nikada nije bila kupovna kao umjetnost. Bez obzira na postotak umjetnika koji nude, on otključava vrijednost. Zato što fanovi mogu reći da su jedni od, recimo, 100 ljudi koji nešto posjeduju. Oni će htjeti promovirati umjetnike na više načina i dodati više vrijednosti zajednici - rekao je 3Lau.

Krugu financiranja pridružili su se mnogi poznati glazbenici, što ukazuje na to da postoji interes među entertainment zajednicom da slijedi vodstvo 3Laua. The Chainsmokers, Nas, Logic i Kygo investitori su iz glazbene industrije. Ostali investitori uključuju Coinbase Ventures, Founders Fund i Paradigm.

U konačnici, cilj 3Laua je stvoriti platformu na kojoj će početni glazbenici moći pokrenuti svoje karijere, koristeći NFT-ove za financiranje budućih albuma. Svježa novčana injekcija pomoći će Royalu da izgradi potrebnu inženjersku i pravnu infrastrukturu za podršku takvom proizvodu.

- Polako se krećemo. Gradimo našu sigurnost, reviziju i infrastrukturu kako bismo bili upotrebljivi u mainstreamu - rekao je 3Lau.

Royal u budućnosti planira izgraditi mjenjačnicu u kojoj njegovi korisnici mogu trgovati imovinom umjetnika bez potrebe za procesom postavljanja novčanika. 

20. travanj 2024 12:19