Svijet
StoryEditor

Google zaposlio bivšeg PayPalovog potpredsjednika da unaprijedi opcije plaćanja kriptovalutama

21. Siječanj 2022.
Google, kripto

Google je angažirao bivšeg PayPalovog višeg potpredsjednika i glavnog arhitekta proizvoda Arnolda Goldberga kako bi vodio odjel za plaćanja, navodi se u jučerašnjem izvješću Bloomberga. 

Samo tri mjeseca nakon odustajanja od strategije da se korisnicima Google Paya omogući kreiranje tekućih i štednih računa putem predložene Plex usluge, Google će dublje zagaziti u druge financijske usluge, uključujući debitne kripto kartice.

- Kripto je nešto na što posvećujemo veliku pozornost. Kako se potražnja korisnika i potražnja trgovaca razvija, mi ćemo se razvijati s njom - rekao je za Bloomberg predsjednik Googleovog odjela za trgovinu Bill Ready.

Google Pay, digitalni novčanik tvrtke za online ili beskontaktne kupnje mobitelom, već je napravio neke korake u kripto prostoru. U ožujku 2020. godine, Google Pay dodao je integraciju za Coinbase Card, Visa debitnu karticu koja omogućuje plaćanja bitcoinom. Coinbaseova kartica također je integrirana u Apple Pay sustav.

U kolovozu 2021., mjesecima nakon integracije s Apple Payom, BitPay Mastercards došao je i na Google Pay. A u listopadu 2021. godine, Bakkt je objavio da bi vlasnici njegove debitne kartice mogli koristiti uslugu u tandemu s Google Payom za kupnju robe i usluga bitcoinom. Usluga je u osnovi pružala način da ljudi razmjenjuju svoj bitcoin za dolare na prodajnim mjestima.  

No, Google zaostaje za Apple Payom zahvaljujući, djelomično, Appleovoj dominaciji na američkom tržištu pametnih telefona i usredotočenosti  na razvoj aplikacija. 

Tu bi Goldberg mogao pomoći. Krajem 2020. godine, dok je Goldberg još bio u tvrtki, PayPal je najavio da će kupci moći kupiti kriptovalute kao što su bitcoin i ethereum na svojoj platformi. Tvrtka za platne usluge iz mjeseca u mjesec povećavala je svoju ponudu tijekom 2021. godine, pokretanjem kripto plaćanja za trgovce i integracijama sa svojom Venmo aplikacijom.

Iako je Ready rekao Bloombergu da Google još nije spreman za kripto transakcije, jasno je da je to dio strategije koja će u budućnosti razvijati.

24. travanj 2024 11:03