Svijet
StoryEditor

Gospodarski rast u eurozoni u kolovozu blizu najviše razine u 15 godina

23. Kolovoz 2021.
economic growth

Problemi u nabavi zadržali su gospodarski rast u eurozoni u kolovozu blizu najviše razine u 15 godina, a uslužni sektor prvi je put od početka pandemije rastom nadmašio industriju, pokazalo je u ponedjeljak izvješće londonske tvrtke Markit.

Indeks menadžera nabave (PMI) u privatnom sektoru eurozone pao je u kolovozu za 0,7 bodova u odnosu na srpanj, kliznuvši na 58,5 bodova, procijenila je londonska tvrtka za prikupljanje i obradu ekonomskih podataka.

U prošlom mjesecu dosegnuo je najvišu razinu od lipnja 2006. godine.

Širenje delta varijante izaziva probleme u cijeloj regiji, ograničavajući potražnju i stvarajući nove probleme u ponudi, ali kompanijama na ruku ide najizrazitije ublažavanje mjera kontrole virusa od početka pandemije, tumači glavni ekonomist Markita Chris Williamson. 

Tempo rasta tek je blago oslabio zbog raširenih problema u nabavnim lancima, a uslužni sektor prvi je put od početka pandemije rastom nadmašio industriju, potaknut kontinuiranim ublažavanjem koronaograničenja, ističu u Markitu.

Potražnja se zadržala na najvišoj razini u protekla dva desetljeća, a budući da je rasla snažnije od ponude, troškovi kompanija i prodajne cijene ponovo su porasli najsnažnije u 20 godina, iako su inflatorni pritsci možda dosegnuli vrhunac, ističu u Markitu.

- Ohrabruje što je drugi mjesec zaredom otvoreno najviše radnih mjesta u 21 godinu, odražavajući nastojanja kompanija da povećaju poslovne kapacitete i uhvate korak s potražnjom, što bi u konačnici trebalo ublažiti cjenovne pritiske - tumači Williamson.

Tempo zapošljavanja u industriji blago je posustao, dijelom zbog nestašice radne snage, a uslužni sektor otvorio je najviše radnih mjesta od rujna 2018. godine.

Kontinuirano jačanje potražnje i poboljšani izgledi za poslovanje zahvaljujući cijepljenju protiv covida 19 podržali su optimizam među poslovnim čelnicima, iako je raspoloženje blago prigušilo širenje delta varijante koronavirusa, primjećuju u londonskoj tvrtki.

19. travanj 2024 21:02