Svijet
StoryEditor

Gotovo 50 tisuća .eu domena dostupno za registraciju

04. Siječanj 2022.
domene.eu

Još od 1. siječnja 2021. organizacije, tvrtke ili poduzeća osnovana u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i pojedinci koji su živjeli izvan EU-a, a nisu bili građani Unije, više ne smiju držati, registrirati ili obnoviti svoje nazive .eu domena u UK-u. To znači da za domene koje završavaju s .eu mogu u svom vlasništvu imati samo građani Unije, ili organizacije, tvrtke i poduzeća osnovana u EU.

Svim registrantima u Ujedinjenom Kraljevstvu koji nisu mogli ispuniti kriterije nazivi .eu domena su suspendirani 1. siječnja 2021., a rok za njihovo ponovno postavljanje bio je otvoren je do 30. lipnja 2021. za one koji su mogli pokazati da ispunjavaju uvjete prihvatljivosti.

Sve .eu domene koje nisu vraćene do tog datuma bile su "povučene" iz upotrebe (tj. sve web stranice ili adrese e-pošte povezane s tom domenom prestale su funkcionirati). Sve domene koje i dalje imaju ovaj povučeni status nakon 31. prosinca 2021. bit će opozvane 1. siječnja 2022., nakon čega će postati dostupne za registraciju drugim pojedincima ili subjektima.

Iz upotrebe je na kraju povučeno oko 48 tisuća domena koje pripadaju građanima i organizacijama Ujedinjenog Kraljevstva.

Glasnogovornik EURid-a, upravitelja registra domena u EU-u, rekao je da će 48.000 naziva domena "postati dostupni za opću registraciju po principu tko prvi dođe", a registar domena je otvoren od 3.1.2022. što znači da 48 tisuća domena upravo sad čeka na nove vlasnike. 

19. travanj 2024 15:04