Svijet
StoryEditor

Gradonačelnik Ria de Janeira najavio ulaganje dijela gradske riznice u kriptovalute

17. Siječanj 2022.

Gradonačelnik Ria de Janeira, Eduardo Paes, obećao je uložiti 1 posto gradske riznice u kriptovalute, prema brazilskoj novinskoj kući O Globo. 

- Pokrenut ćemo Crypto Rio i uložiti 1 posto riznice u kriptovalute - rekao je Paes navodno tijekom Tjedna inovacija u Riju u razgovoru s Francisom Suarezom, gradonačelnik Miamija.

O Globo je također izvijestio da Pedro Paulo, tajnik za poljoprivredu i planiranje u Riu de Janeiru, i Chicão Bulhões, tajnik za gospodarski razvoj i inovacije, planiraju pretvoriti grad u hub kripto industrije.

- Proučavamo mogućnost plaćanja poreza s dodatnim popustom ako plaćate bitcoinom - rekao je Paulo.

- Te su tvrtke na području Lelona i Ipaneme i želimo provesti što veću decentralizaciju. Već imamo odobrene porezne poticaje, već imamo postotak od 2 posto, kojeg želimo usredotočiti na regiju Porto za dolazak novih aktera - rekao je Bulhões.

U listopadu prošle godine brazilski parlament nedavno je odobrio nacrt zakona kojim se nastojalo regulirati digitalne valute. Aureo Ribeiro iz političke stranke Solidariedade predložio je ažuriranje zakona kojim se bitcoinu nastojao dati pravni status zakonskog sredstva plaćanja.

U veljači prošle godine, grad Miami usvojio je prijedlog za ulaganje dijela gradskih rezervi u bitcoin.

- Nalazimo se na vrhuncu da vidimo veliki titanski pomak. To je industrija koja je bučna, glasna i raste, a to bi poslalo pravi signal - rekao je tada gradonačelnik Miamija.

Do sada, međutim, Miami nije službeno proveo plan u djelo. Ako plan ulaganja Rio de Janeira od 1 posto uključuje bitcoin, brazilsko kripto središte moglo bi prestići ambicije Miamija.

19. travanj 2024 11:50