Svijet
StoryEditor

Što je Helium – kriptovaluta koju rudarite putem radiovalova

22. Travanj 2021.
Helium blockchain peer-to-peer mreža

Rudarenje je oduvijek bilo važan dio industrije kriptovaluta i bez njega stjecanje nekih od najvećih kriptovaluta poput bitcoina (BTC) ili ethera (ETH) bi bilo nemoguće. No, za rudarenje spomenutih kriptovaluta potrebno je puno struje i skupe grafičke kartice, kojih u zadnje vrijeme nedostaje i to na globalnom nivou. 

Upravo zbog toga, Helium i njegova mreža postaju veoma zanimljivi jer za rudarenje nisu potrebne ni skupe grafičke kartice ni velika potrošnja struje.

Što je Helium mreža

Helium mreža je decentralizirana blockchain mreža dizajnirana kako bi omogućila međusobnu komunikaciju bežičnih uređaja niske potrošnje električne energije. Slično kao i WiFI mreža, samo što Helium mreža radi na principu peer-to-peer, što je koncept umrežavanja računala bez poslužitelja. Peer-to-peer je postao popularan nakon pojave Napstera, a možda najsvježiji primjer primjene peer-to-peer koncepta je program BitTorrent za ilegalno 'skidanje' video sadržaja. Napster nismo slučajno spomenuli jer je jedan od osnivača Heliuma, Shawn Fanning koji je stvorio i Napster.

Mreža Helium je pokrenuta u srpnju 2019. godine, a zamišljena je kao je decentralizirana mreža s 'pogonom' na blockchain koja je prije svega namijenjena za IoT uređaje (internet of things) jer omogućuje bežičnim uređajima slabe snage da međusobno komuniciraju i šalju si podatke putem svoje mreže čvorova, žarišnih točaka ili jednostavno hotspotova.

Helium Blockchain

Helium Blockchain je novi je blockchain izgrađen od nule kako bi potaknuo stvaranje decentraliziranih  javnih bežičnih mreža, a temelji se na novom radnom algoritmu nazvanom  Proof-of-Coverage (PoC), koji nagrađuje rudare u HNT-u izvornom tokenu Helium blockchaina za pomoć u izgradnji i razvoju mreže. Proof-of-Coverage je jedinstveni algoritam rada koji koristi radio valove za provjeru rada hotspotova.

Kako rudariti Helium

Stvar funkcionira na način da korisnik kupi hotspot uređaj od Heliuma ili nekog drugog odobrenog proizvođača, koji trenutno košta oko 500 dolara, instalira ga u svoj prostor te tako korisnik postaje sudionik u mreži, a osim što pomaže u stvaranju globalne Helium mreže, sami hotspotovi rudare Helium u obliku Helium tokena koji se prebacuju u Helium novčanik, a zatim s tim tokenima možete raditi što želite, baš kao i s bilo kojom drugom kriptovalutom. 

image
helium hotspot bobcat
foto


Što se tiče samih hotspotova, pojavile su se i tvrtke koje ih nude besplatno, ali od vašeg rudarenja uzimaju čak 80 posto, stoga je isplativija opcija naručiti 'original' iako se, kako se može pročitati u kripto grupama, na njega čeka i po nekoliko mjeseci.

Hoće li se rudarenje Heliuma isplatiti ovisi o nekoliko stvari. Prije svega, isplativost ovisi o količini rudara na određenom području i podacima koje hotspot uređaji primaju i prenose. To znači da što je više uređaja u blizini jedan drugome i što više podataka kroz njih prolazi veća je i zarada. Na službenim stranicama Heliuma postoji mapa na kojoj je moguće provjeriti sve aktivne uređaje u blizini.

Cijena Heliuma

Od srpnja 2020., cijena Heliumovog tokena (HNT), se povećala za 770 posto, od 0.35 dolara cijena je porasla na 2.70 dolara početkom veljače, a trenutna cijena  (22. travnja 2021.) iznosi 13.55 dolara.

25. travanj 2024 01:13