24. siječanj 2020.

Huawei razvija potpuno autonomni 5G automobil

5G animacija   

Huawei je lansirao je strategiju za proizvodnju pametnih autonomnih automobila čime žele postati glavnim konkurentnom kompanijama poput Tesle. Automobil će koristiti napredne mogućnosti 5G ekosustava, odnosno,  kako stoji u priopćenju ove kineske kompanije, razvijat će 5G/LTE-V tehnologije te C-ITS asistenciju u vožnji kao i inteligentno glasovno upravljanje.

Predsjednik Huaweija Xu Zhijun poručio je da im je primarni cilj razvoj tehnologije koja omogućava vožnju bez vozača uz istovremeni rad na daljnjem napretku takve tehnologije.

- Tesla trenutno stvara vrijednost za sve. Ako Tesla to može sada, svi se možemo u to uključiti - izjavio je Xu Zhijun.

Kako bi kupcima ponudio što bolje iskustvo u vožnji, Huawei surađuje s tvrtkama SAIC i China Mobile, a smatraju da će brzim razvojem tehnologije proširiti suradnje na brojne postojeće automobilske kompanije. U Huaweiju su pritom fokusirani na razvoj tehnologija koja će omogućiti značajno pojeftinjenje autonomnih automobila.

Tehnologija autonomne vožnje koju razvija Huawei, osim mogućnosti povezivanja na 5G/LTE-V mrežu, sadržavat će i funkcije Cooperative Intelligent Transport Systems (C-ITS) koja služi za dijeljenje informacija i koordinaciju radnji između vozila i ostalih infrastrukturalnih objekata. Automobil opremljen tom tehnologijom, uz sve druge napredne značajke, moći će prepoznavati glasovne naredbe te nuditi mogućnost obavljanja videopoziva uživo.

Osim što nudi čitav niz end-to-end rješenja bazirana na 5G tehnologiji, od prosinca 2019. Huawei je isporučio 6,9 milijuna pametnih 5G telefona, stoji na kraju priopćenja.