Svijet
StoryEditor

I McDonald‘s želi u klub održivosti - U Velikoj Britaniji otvorili ugljično neovisan restoran

12. Prosinac 2021.

Mnoge kompanije već su počele raditi na ostvarivanju ideje o postizanju klimatske neutralnosti, a među njima je i 'div' brze hrane, McDonald's, koji je napravio korak u tom smjeru te u Velikoj Britaniji otvorio svoj prvi restoran s nultom emisijom CO2.

Restoran, koji se nalazi u Market Draytonu, energiju za rad prikuplja pomoću vjetroturbina i solarnih panela, a i unutrašnjost se sastoji od recikliranih predmeta, objašnjava BBC. Tako se u restoranu koristi reciklirana informatička oprema i kućanske potrepštine, reklamni natpisi su napravljeni od rabljenih zrna kave, a izolacija je osigurana ovčjom vunom.

Iako ovaj restoran tek treba biti služeno provjeren i označen kao ugljično neovisan od strane 'UK Green Building Council-a' (UKGBC), iz McDonald'sa najavljuju da će se on koristiti kao 'nacrt' za stvaranje drugih takvih mjesta koji su u planu, navodi BBC.

- Već smo počeli uvoditi neke od ovih inovacija u druge restorane, ali ono što je uzbudljivo u vezi Market Draytona je činjenica da će služiti kao nacrt za naše buduće nove zgrade – rekla je Beth Hart, glasnogovornica McDonald'sa.

A s obzirom na to da je izrada takvog kompleksa zahtjevna i dekarbonizacija građevinske industrije složen proces, ovaj potez McDonald'sa bio je 'kritičan prvi korak', rekao je za BBC Simon McWhirter, glasnogovornik UKGBC-a.

- Vjerujemo da se naša hrana mora posluživati u restoranima koji su održivi za budućnost. Market Drayton je veliki korak ka tome da to postane stvarnost – dodala je Hart.

Dr. Sharon George, viša predavačica okoliša i održivosti na Sveučilištu Keele, rekla je da je taj potez 'pozitivan korak' i znak da tvrtka prepoznaje da se 'gledište društva o održivosti' mijenja, navodi BBC.

Također, McDonald's i drugi dobavljači brze hrane prethodno su bili na udaru kritika investitora koji su potpisali pismo u kojem se od tvrtki traži da smanje ugljični otisak svojih lanaca opskrbe mesom i mliječnim proizvodima, a iz tvrtke su poručili da su postavili snažne klimatske ciljeve i za dobavljače.

19. travanj 2024 18:57