Svijet
StoryEditor

Iako ozbiljno konkuriraju europskom izvozu, Kinezi predviđaju probleme u narednoj godini

23. Kolovoz 2021.

Iako Koelski institut za istraživanje prenosi podatke da se njemački izvoz u Europskoj uniji sve teže nosi s kineskom konkurencijom, koja je ugrozila i njegovu dominantnu poziciju u kategoriji sofisticiranih industrijskih proizvoda, kineski ministar trgovine, Wang Wentao, upozorava da bi se kineska trgovinska razmjena sa svijetom iduće godine mogla suočiti s 'kompliciranijom situacijom'.

Dok podaci pokazuju da je udio kineske robe u europskom uvozu porastao s 2,7 na 7,6 posto od 2000. do 2019. godine, a njemački pao sa 14 na 13,8 posto, kineski ministar Wang upozorava na očekivanje složene situacije već u drugoj polovini godine, a za iduću navodi da očekuje dodatne komplikacije zbog postupnog slabljenja pozitivnih faktora povezanih s pandemijom COVIDA-19.

Wand je također dodao da će Peking kontracikličkom makroekonomskom politikom nastojati zadržati ekonomske fluktuacije u razumnim okvirima.

Istovremeno, podaci Koleskog instituta pokazuju trend kineskog premašivanja njemačkog izvoza posebno u kategoriji sofisticiranih industrijskih proizvoda koja uključuje lijekove i kemikalije, metalne proizvode, električne uređaje i opremu poput video-kamera i strojeva, ali i vozila, uključujući automobile i automobilske dijelove.

Njemačke kompanije tradicionalno su prednjačile na tim područjima zahvaljujući 'specijalizaciji', ali proteklih godina težište interesa pomaknulo se prema Kini.

Svejedno, u srpnju je Kina stradala u poplavama, a u nekoliko provincija zabilježena su i nova žarišta COVIDA-19. Premijer Li Keqiang upozorio je i na nagli rast cijena sirovina koji je značajno povećao troškove poslovanja, otežavši poziciju posebno mikro, malih i srednjih poduzeća.

Istaknuvši da im je prioritet zapošljavanje, premijer je najavio pomoć kroz porezne olakšice i smjernice financijskim institucijama o 'efikasnoj' upotrebi novca oslobođenog smanjenjem obaveznih rezervi.

- Potpora privatnim tvrtkama potpora je zapošljavanju - istaknuo je kineski premijer.

Objasnio je i da će Peking također nastojati održati stabilnu ponudu i cijene kroz povećanje proizvodnje, prodaju rezervi i bolju regulaciju tržišta ključnih sirovina, a planira i efikasnije mjere otvaranja kako bi sačuvao stabilnost investicija i trgovinske razmjene sa svijetom.

- Treba uvažiti faktore neizvjesnosti koji su se pojavili u posljednje vrijeme, poput sporadičnih slučajeva covida 19 na više mjesta, ekstremne vremenske prilike i promijenjena očekivanja u svijetu kada je u pitanju gospodarstvo - zaključio je Li.

20. travanj 2024 13:52