Svijet
StoryEditor

[Ideja za kopiranje] Ovo je procedura ako u Njemačkoj želite ići u trgovački centar

15. Travanj 2021.

Primorsko-goranski lockdown zbog loše epidemiološke situacije poprilično je bizaran. Nema javnih okupljanja, škole su online, ne rade terase ugostiteljskih objekata, ali se primjerice u trgovačkom centru mogu kupiti prehrambene namirnice, parfemi i luksuzna kozmetika, mašine za pranje posuđa, aparati za kavu i tosteri, ali ne odjeća i obuća. Trgovine koje prodaju odjeću i obuću su, prema nečijim kriterijima, žarišta koronavirusa.

Gospodarstvenici u Rijeci nemaju se niti kome žaliti, a od takvog stihijskog i neselektivnog zatvaranja pojedinih grana gospodarstva strahuju poduzetnici diljem Hrvatske.

- Mjere nisu jasno definirane, ne znamo što očekivati. Mogu nas sutra zatvoriti i držati zatvorenima do daljnjeg bez ikakvoga plana - ističe Marin Medak, vlasnik zagrebačkog restorana RougeMarin i bivši čelnik Nacionalne udruge ugostitelja, koji nas upućuje da pogledamo primjer Njemačke.

- Jest da imaju strože mjere nego mi, ali kod njih se barem jasno zna što se i kada zatvara - napominje Medak.

image
Termin u Ikei

Njemačka je tako jasno propisala koji su 'znakovi za uzbunu'. Kada je 50 oboljenih na 1000 stanovnika u sedam dana, to se smatra najboljom epidemiološkom situacijom i mjere su najblaže, a trgovine rade gotovo pa normalno. U slučaju da je od 50 do 100 oboljelih na 1000 stanovnika u sedam dana trgovine su otvorene, ali funkcioniraju po principu 'click&meet'.

To konkretno znači da svaki posjet primjerice Ikei ili Bauhausu treba najaviti, odnosno treba se predbilježiti na njihovim web stranicama, ostaviti sve relevantne podatke o sebi i čekati termin za posjet trgovini. A termini se kreću od pola sata za, primjerice, prehrambene trgovine, do sat vremena ili 90 minuta za veće trgovine poput navedenih. Nakon ispunjavanja ankete i preuzimanja kalendara, dobiva se QR kod koji se očitava na ulazu u trgovinu.

image
Termin u Bauhausu

Poslovično disciplinirani Nijemci već su navikli i revno ispunjavaju sve zahtjeve Vlade Angele Merkl i njihovih trgovina. U slučaju da brojke rastu, pa dosegnu od 100 do 200 oboljelih svaki posjet najubičajenijim trgovinama kao što su Ikea i Bauhaus treba se najaviti na webu, a na ulazu treba pokazati čak i negativan test. Ako je i gore od tog, ako je incidencija zaraženosti u sedam dana na tisuću ljudi preko 200, trgovine se zatvaraju, a jedino se mogu pokupiti online narudžbe.

- Ugostitelji i hoteli su zatvoreni, između jednih i drugih nema razlike - navodi Medak koji zaključuje da ni u kojem slučaju ne zaziva njemačke mjere, već samo jasna i precizna uputstva po kojim će se kriterijima koje djelatnosti zatvarati.

20. travanj 2024 04:41