Svijet
StoryEditor

IKEA počinje prodavati obnovljivu energiju kućanstvima u Švedskoj

26. Kolovoz 2021.
Švedski lanac namještaja nastoji olakšati kupovinu energije vjetra i sunca da bude poput kupovine kauča

Najveći svjetski brend namještaja IKEA proširuje svoje poslovanje, no u pitanju nisu nove poslovnice. Naime, prema pisanju Reutersa, IKEA će od rujna domaćim kućanstvima u Švedskoj početi prodavati obnovljivu energiju, a sve u svrhu ograničenja količine fosilnih goriva koju potrošači koriste kod kuće.

Preprodaja bez naknade

Iz Ingka grupe, vlasnika većine IKEA-inih trgovina u svijetu, izjavili su da će kućanstva moći povoljno kupovati obnovljivu električnu energiju iz solarnih i vjetroelektrana. Da se radi o pravoj inovativnosti potvrđuje i činjenica da će se njihova upotreba pratiti putem mobilne aplikacije preko koje će također moći pratiti i potrošnju te energije.

A kako će se proces odvijati i naplaćivati? Ingkina partnerska tvrtka Svea Solar koja proizvodi solarne panele za IKEA-u kupovat će struju na nordijskoj burzi električne energije Nord Pool i preprodavati je bez naknade. Kućanstva će plaćati fiksnu mjesečnu naknadu uz promjenjivu stopu. A kao način da se potakne izgradnja više elektrana, Ingki je plan ponuditi električnu energiju iz solarnih i vjetroelektrana starih pet godina ili manje.

Protiv klimatskih promjena

No, IKEA je već odavno poznata po poticanju svojih kupaca na korištenje obnovljivih izvora energije. Kako piše Architectural Digest, IKEA je počela prodavati solarne panele u Velikoj Britaniji još 2013. godine, proširivši ponudu na dodatnih 10 tržišta u proteklim godinama. Oni koji su kupili solarne panele od IKEA-e mogu joj čak prodati višak energije koju ne iskoriste, a sve to u sklopu inicijative nazvane Strömma kojom je cilj smanjiti količinu fosilnih goriva koju potrošači koriste kod kuće.

Jonas Carlehed, voditelj održivosti u IKEA-i u Švedskoj, rekao je Reutersu kako se nada da će ovu novu ponudu, kao i IKEA-inu ponudu solarnih panela, predstaviti i na svim drugim tržištima. Budući da je IKEA tvrtka za opremanje doma, žele električnu energiju iz održivih izvora učiniti povoljnijom i pristupačnijom za sva kućanstva.

- Zajedno sa suradnicima, kupcima i partnerima diljem svijeta, IKEA želi pokrenuti najveći trend korištenja obnovljive energije, kako bi zajedno pomogli u borbi protiv klimatskih promjena - navodi se u IKEA-inom priopćenju.

18. travanj 2024 23:03