Svijet
StoryEditor

Indija će uskoro odbiti pokretanje bitcoin i ethereum futures ETF-ove

14. Siječanj 2022.

U ovo vrijeme prošle godine, indijski zakonodavci su razmišljali o zabrani kriptovaluta. Iako su ubrzo odustali, vlada i središnja banka zemlje i dalje namjeravaju regulirati kripto imovinu.

Druga država na svijetu prema broju stanovnika, sudeći prema prethodnim medijskim natpisima, sigurno se ne nalazi na prvom mjestu na kojem biste pomislili da će legalizirati trgovanje bitcoinom.

Ipak, tvrtka za financijsko upravljanje Kling Trading i FinTech konglomerat Cosmea Financial Holdings udružili su se kako bi podnijeli zahtjev za bitcoin i ethereum futures ETF-ove, kojima bi se trgovalo na India INX-u, međunarodnoj burzi i podružnici BSE-a (ranije poznate kao Bombajska burza), navodi se u izvješću indijskog lista The Economic Times. 

Američki regulatori prvi su put dopustili bitcoin futures ETF-ove u 2021. godini, dok su njihovi kolege u Ontariju dopustili bitcoin i ethereum spot ETF-ove na burzi u Torontu. Spot kripto ETF-ovi omogućuju investitorima kupnju i trgovanje dionicama koje su direktno povezane s cijenom kripto imovine. Umjesto kupnje na kripto mjenjačnici, investitori mogu dobiti izloženost digitalnoj imovini ulaganjem putem burze. S druge strane, futures ETF-ovi podupiru terminski ugovori, koji predstavljaju neizravniji način izlaganja imovini jer se koriste kao nagađanja o budućoj cijeni kriptovalute.

Zajednički pothvat, poznat kao Torus Kling Blockchain, planira pokrenuti ETF-ove koristeći regulatorni aranžman koji je omogućilo Tijelo za međunarodne centre za financijske usluge (IFSCA), koje regulira financijska središta unutar posebnih gospodarskih zona.

Prema Economic Timesu, do prihvaćanja zahtjeva od strane IFSCA, Torus Kling će osigurati likvidnost za kripto-podržane proizvode, dok će se India INX pobrinuti za papirologiju.

- Lansirat ćemo proizvode u tim novodobnim sredstvima u skladu s prevladavajućim zakonima nakon što dobijemo sva potrebna post regulatorna odobrenja - rekao je izvršni direktor indijske burze V. Balasubramaniam.

23. travanj 2024 17:48