Svijet
StoryEditor

Inflacija u eurozoni u listopadu prekoračila četiri posto

29. Listopad 2021.

Godišnja inflacija u eurozoni snažno je ubrzala u listopadu, dosegnuvši najvišu razinu u 13 godina, potaknuta višim cijenama energenata, pokazali su u petak podaci Eurostata.

Godišnja stopa inflacije, mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP), porasla je u listopadu na 4,1 posto, najvišu razinu od srpnja 2008. godine, pokazuju izračuni europskih statističara.

U rujnu iznosila je 3,4 posto.

Kada se isključe oscilacijama podložne cijene energenata, hrane, alkohola i duhanskih proizvoda, iznosila je 2,1 posto i bila je veća za 0,2 postotna boda nego u rujnu.

Najviše su u mjesecu na izmaku porasle cijene energenata, za 23,5 posto u odnosu na prošlogodišnji listopad, nakon 17,5-postotnog skoka u rujnu.

Ubrzao je i rast cijena usluga, s rujanskih 1,7 na 2,1 posto u listopadu.

Cijene industrijskih proizvoda porasle su 2,0 posto, gotovo istim tempom kao i u rujnu dok je rast cijena svježe hrane usporio, s 2,6 na 1,4 posto.

Među članicama eurozone najsnažniji su rast cijena u odnosu na prošlogodišnji listopad bilježile Litva i Estonija, za 8,2 odnosno 7,4 posto.

U Njemačkoj, najvećem europskom gospodarstvu, cijene su u listopadu bile više za 4,6 posto nego u istom prošlogodišnjem razdoblju, dijelom i zbog niske poredbene osnovice u prošloj godini kada je vlada privremno snizila stopu PDV-a.

18. travanj 2024 08:19