Svijet
StoryEditor

Infografika: Pandemija COVIDa-19 srozala ulaganja u medijsko oglašavanje

26. Lipanj 2020.
ulaganje u medije

Prije izbijanja COVIDa-19 procjenjivalo se da će globalna ulaganja u oglašavanje porasti za 7,1 posto u 2020. godini. Sada se pak procjenjuje da će se dogoditi veliki pad od 8,1 posto - što je gotovo 50 milijardi dolara manje za oglašavanje, a ako se uzmu u obzir predpandemijske prognoze, ta brojka iznosi nevjerojatnih 96,4 milijarde dolara manje za oglašavanje na globalnom nivou.

Današnja infografika portala Visualcapitalist koristi podatke Svjetskog istraživačkog centra za oglašavanje (WARC) da bi se prikazao procijenjeni pad potrošnje oglašavanja u medijskom formatu i industriji.

image
globalna ulaganja u medije
foto

Smrt tradicionalnih medija

Već se godinama priča o smrti tradicionalnih medija, poput novina ili časopisa, a pandemija COVIDa-19 mogla bi biti posljednji čavao koji se zakucao u lijes tradicionalnih medija. Trenutna situacija je takva da se konzumacija tradicionalnih medija smanjuje, što oglašivači naravno znaju, dok se ove godine očekuje veliki rast internetskih medija koji su za vrijeme pandemije doživjeli porast kako čitanosti tako i ulaganja od strane oglašivača. To ništa ne iznenađuje budući da su tri mjeseca mnogi bili zatvoreni u svoja četiri zida i osuđeni na 'skrolanje' po internetu.

Također, tradicionalni medij kao što je TV, također bilježi pad konzumacije pojavom streaming servisa i usluga. Najbolji primjer je streaming servis Netflix koji je ove godine zabilježio dvostruko više emitiranja sadržaja u odnosu na prošlu godinu.

Kad se uzmu u obzir inflacija i tečajevi, očekuje se da će pad potrošnje za oglašavanje biti gori od onog koji je doživio tijekom globalne financijske krize. Podaci pokazuju da se rast potrošnje na oglašavanje u potpunosti nije oporavio osam godina nakon prethodne recesije, pa je brz oporavak vrlo malo vjerojatan, a povratak na stope rasta prije pandemije možda neće biti moguće nekoliko godina.

image
ulaganja u medije
foto
19. travanj 2024 14:03