Svijet
StoryEditor

Infografika: Demokracija diljem svijeta u slobodnom padu

26. Siječanj 2020.
demokracija glavna
Piše:
piše Jozo Knez
[email protected]

Prema najnovijem izvješću Democracy Indexa koji objavljuje The Economist Intelligence Unit a koje ocjenjuje stanje demokracije u 167 zemalja, demokracija je u povlačenju, tj. sve je manje demokracije u svijetu.  Izvješće se temelji na pet stavki, a to su izborni procesi i pluralizam, funkcioniranje vlade, političko sudjelovanje, demokratska politička kultura i građanske slobode. Ovih pet stavki pokazuju da je demokracija prošle godine bila narušena širom svijeta.

Globalni rezultat od 5,44 od 10 bio je najniži zabilježeni otkako je Democracy Index započeo s radom  2006. Samo 22 zemlje, u kojima živi 430 milijuna ljudi, bile su označene kao  'potpune demokracije' od strane EIU-a. U međuvremenu, više od trećine svjetskog stanovništva, još uvijek živi pod autoritarnom vlašću.

image
regije demokracija
foto The Economist Intelligence Unit

Najoštriji pad demokratskih sloboda dogodio se naravno u Kini. Postoji diskriminacija manjina u zapadnoj regiji Xinjianga, a druga kršenja građanskih sloboda, poput digitalnog nadzora, doprinijela su smanjenju bodova u zemlji s 3,32 na 2,26.

Indija je također pala na ljestvici EIU-a nakon što je hindu-nacionalistička vlada u kolovozu prošle godine  oduzela status autonomnosti  Jammu -Kašmiru u kojima živi većinom muslimani. Tom odlukom ukinuto je državljanstvo za gotovo 2 milijuna ljudi, a donošenje novog parlamentarnog zakona o državljanstvu sugerira da će demokracija u Indiji nastaviti padati i iduće godine.

Čak ni države gdje demokracija nije upitna imale se mala sklizanja u 'nazad'. Prije svega Malta, gdje je Daphne Caruana Galizia istraživačka novinarka, spisateljica, zviždačica i protukorupcijska aktivistica ubijena zbog otkrića umiješanosti brojnih malteških političkih dužnosnika u organizirani kriminal, koji se očitovao u sudjelovanju brojnih parlamentarnih zastupnika i visokih dužnosnika u pranju novca, utaji poreza, nepotizmu i brojnim drugim nezakonitim radnjama.  Ova kriza bila je dovoljna da Malta sklizne u kategoriju 'manjkave demokracije' , gdje se dodajmo nalazi i Hrvatska, ali da se pita ljude u Hrvatskoj, vjerojatno bi bili i nešto goroj kategoriji.

image
foto The Economist Intelligence Unit

U supsaharskoj Africi od 44 zemlje koje su uključene u izvješće, čak ih je 23 kategorizirano kao diktatorske, a samo se u 11 zemalja stanje poboljšalo.  Za pogoršanje u regiji mogu se kriviti nedemokratski izbori, a najbolji primjer je Senegal gdje su protupredsjedničkom kandidatu zabranili kandidaturu.

Status pune demokracije povratila je Francuska zahvaljujući mnogim protestima, prije svega onih od 'žutih prsluka'

17. travanj 2024 04:20