22. travanj 2021.

Infografika: Dionice proizvođača cjepiva ostvarile veliki rast tijekom pandemije, jedna tvrtka posebno je ‘eksplodirala‘

Otkako je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. ožujka 2020. službeno proglasila početak pandemije dionice tvrtki koje proizvode cjepiva imale su različite uspjehe, ali jedna dionica se pokazala kao apsolutni pobjednik.

Radi se o tvrtki Novavax čije cjepivo još uvijek nije odobreno ali to nije smetalo tvrtkinim dionicama da od 1. travnja 2020. godine do danas ostvare rast od + 1,192 posto. Prvog travnja prošle godine dionica tvrtke Novavax koštala je samo 14,18 dolara, da bi tijekom prošlogodišnjeg ljeta, točnije u kolovozu skočila na 180 dolara, a na jesen na čak 319,93 dolara.

Ovaj veliki skok cijene dionica pripisuje se tome što je ova farmaceutska tvrtka relativno nova i nepoznata ali je u nekom trenutku postala glavni kandidat za proizvodnju visoko učinkovitog cjepiva protiv COVIDa-19.

I drugi proizvođači cjepiva zabilježili su pozitivan rast, ali niti jedna se ne može pohvaliti Novavaxovim uspjehom.

Moderna se pohvalila izvrsnim prinosima za dioničare, dosegavši + 340 posto u posljednjih 12 mjeseci, a slijedi BioNTech s + 106 posto. Tvrtka Johnson & Johnson zabilježila je ukupni rast od + 31 posto vrijednosti, dosegnuvši u siječnju 169,42 dolara po dionici. Na kraju liste nalazi se Sinovac koji je ostao stabilan i koji je ostao na potpuno istoj cijeni u zadnjih 12 mjeseci od 6,47 dolara.

image
foto Howmuch.net

Općenito, šire tržište dionica približilo se rekordima svih vremena. U posljednjih 12 mjeseci S&P 500 porastao je za 56,3 posto. Cijena udjela Slacka porasla je za + 69,8 posto, a Zooma za oko + 158posto. I ne zaboravite, GameStop je i dalje na + 3,527 posto više nego prije godinu dana.

Što se tiče navedenih farmaceutskih tvrtki treba znati, kada se gleda cijena dionica, da su cjepiva protiv COVIDa-19 samo mali dio portfelja tih tvrtki, pa njihov rast ne treba sagledavati samo u vidu cjepiva.

Da smo se kladili

Na ovom velikom rastu dionica farmaceutskih tvrtki netko je i zaradio. Recimo, da ste na početku pandemije uložili 1000 dolara u neku od navedenih dionica, na dan 31. ožujka 2021. godine bi bili u plusu u koju god da ste dionicu investirali.

image
foto Visualcapitalist