Svijet
StoryEditor

Infografika: Kako tehnologija jede svjetske brendove

24. Studeni 2019.
brendovi vrijednostfoto: visualcapitalist.com

Nekada su poznati brendovi vladali svjetskim tržištem. Coca Cola, McDonald's ili Disney bi su globalni predvodnici na početku 21. stoljeća. Ali od tada se tehnologija počela razvijati nešto brže i tehnološke tvrtke polako su počele preuzimati primat.

Tehnološke kompanije su u vrlo kratkom roku s vrha ljestvice skinule neke od najpoznatijih svjetskih kompanija. Prema podacima koje svake godine u svojoj brošuri 'Best Global Brands' objavljuje agencija Interbrand pokazane su vrijednosti svjetskih brendova.

U 2001. godini kumulativna vrijednost svih brendova iznosila je 988 milijardi dolara, dok danas ta vrijednost iznosi 2,1 bilijun dolara, a značajan iznos od ukupne vrijednosti odlazi upravo na tehnološke tvrtke. Prema podacima za 2019. godinu, na prva četiri mjesta smjestili su tehnološki giganti Apple, Google, Amazon i Microsoft.

image
Vrijednost brendova
foto: visualcapitalist.com

Zapravo, s kombiniranom vrijednošću od 700 milijardi dolara, tehnološke tvrtke čine polovicu prvih deset najvrednijih brendova na svijetu, s tim da Apple već sedmu godinu zaredom nosi titulu najvrednijeg svjetskog brenda. 

Gledajući vrijednost brendova iz 2001. godine, samo je 31 tvrtka ostala na ovoj ljestvici i 18 godina poslije, uključujući Disney, Nike i Coca-Colu dok su rijetke ostale među deset najvrednijih.

Jedna od rijetkih tehnoloških tvrtki koja je izgubila svoje mjesto među deset najvrednijih je Facebook koji je s desetog mjesta pao na četrnaestero zbog raznih kontroverzi koje su ga pogađale.

Najbrže rastući brendovi u 2019. godini

Najbrže rastući brendovi u 2019. godini također pokazuju dominaciju tehnoloških tvrtki, pa tako ovu ljestvicu predvodi MasterCard, Salesforce i Amazon.

image
Najbrže rastući brendovi
foto: visualcapitalist.com

Ove su kompanije ostvarile najveće povećanje vrijednosti brenda u ovoj godini, a to zahvaljuju svojoj mogućnosti da predvide promjene i očekivanja svojih korisnika. Sudeći prema ovim podacima zadovoljstvo korisnika je način na koji se vrijednost brenda rapidno povećava.

image
Vrijednost brendova 2001. godina
foto: visualcapitalist.com

image
Vrijednost brendova 2019. godina
foto: visualcapitalist.com
20. travanj 2024 06:09