Svijet
StoryEditor

Infografika: Kinezi milijardama dolara pokreću svjetske megaprojekte, Hrvatskoj mrvice

17. Siječanj 2020.
foto visualcapitalist

Kinezi ulažu po cijelom svijetu, a zahvaljujući inicijativi 'Jedan pojas jedan put' ta ulaganja su se u manjoj mjeri prelila i u Hrvatsku, jer smo eto, na tom putu. U sklopu te inicijative, Kinezi planiraju velike investicije u europsku infrastrukturu kako bi se ojačala veza između Kine i Europe.

Kinezi se u Hrvatskoj uvijek poprate i dočekaju s oduševljenjem, a trenutno ulažu u nizinsku prugu Rijeka-Karlovac, Luku Rijeka, grade Pelješki Most, pa i tu na neki način sudjeluju. No, Hrvatska je tek kap u moru onoga što Kinezi rade po svijetu.

U Europi su od 2000. do 2018. Kinezi najviše ulagali u Ujedinjeno Kraljevstvo, Njemačku, Italiju, Francusku, Nizozemsku, Finsku, Švedsku, Portugal, Španjolsku i Irsku, Hrvatske nema ni među prvih deset država na kineskoj karti ulaganja.

Svjetska prisutnost

Nekoliko kilometara sjeverno od Harare u Zimbabveu, počinje se oblikovati obli, moderan kompleks. Ova građevina, nakon što bude dovršena, bit će dom parlamenta afričke države i središte novog dijela glavnog grada. I sve to ne bi bilo ništa čudno da čitav projekt vrijedan 140 milijuna dolara ne poklanja Kina kao maleni dar i simbol prijateljstva između dvije zemlje. Kina je na ovakve i slične diplomatske darove od 2000. godine potrošila više od 270 milijardi dolara. 

 

AidData, istraživački laboratorij W&M Global Research Instituta, sastavio je veliku bazu projekata koje su Kinezi podržali u razdoblju od 2000. do 2017. Iako nije potpuno svježa, ova baza daje odličnu sliku kineskog utjecaja u zemljama širom svijeta, posebno u Africi.

U nastavku donosimo kratak pregled globalnih kineskih megaprojekata koji se protežu od elektrana do željeznica.

1. Pakistan

Kineski predsjednik Xi Jingping posjetio je 2015. godine Islamabad kako bi otvorio kinesko-pakistanski ekonomski koridor (CPEC), započevši investiciju u iznosu od 46 milijardi dolara koja je transformirala pakistanski prometni sustav i elektroenergetsku mrežu.

image
foto visualcapitalist

CPEC je osmišljen za učvršćivanje strateškog odnosa dviju zemalja i također je dio je kineske inicijative 'Jedan pojas, jedan put'. Jedan od najvećih projekata koje financira Kina u Pakistanu je Karachi Nuclear Power K2/K3 koja je još uvijek u izgradnji, a trebala bi biti otvorena 2023. godine. No, osim nuklearke Kinezi su u Pakistanu istresli gomile novca na autoceste, razne projekte obnovljivih izvora energije, aerodrome i slično.

2. Etiopija

Etiopija je doživjela niz promjena unutar svojih granica zahvaljujući kineskom financiranju. To je posebno vidljivo u njegovom glavnom gradu Addis Abebi, gdje je niz prometnih projekata - od novih obilaznica do prvog metro sustava u Podsaharskoj Africi - u potpunosti transformirao grad.

image
foto visualcapitalist

Jedan od najupečatljivijih simbola kineskog utjecaja u Addis Abebi je sjedište futurističke Afričke unije. Kompleks vrijedan 200 milijuna dolara gradu je poklonila Kina 2012. godine.

Uz Zimbabwe i Etiopiju, mnoge su afričke zemlje osjetile kineske investicije najviše kroz infrastrukturu.

image
foto visualcapitalist

3. Šri Lanka

U jeku političkih previranja, Šri Lanka sve više traži Kinu zbog kredita. Od 2000. do 2017. godine više od 12 milijardi dolara zajmova i bespovratnih sredstava izlilo se u duboko zaduženu zemlju. Najbolji primjer kineskog financiranja je luka na južnoj obali otočne države, na strateškoj točki duž jedne od najprometnijih brodskih linija na svijetu. Projekt luke Hambantota  financirala je vlada u Pekingu uz to je i angažirala državnu firmu za izgradnju luke, prvenstveno koristeći kineske radnike. Ta luka je na kraju, zbog duga Šri Lanke predana Kini na zakup na 99 godina.

image
foto visualcapitalist
19. travanj 2024 05:31