Svijet
StoryEditor

Infografika: Koje zemlje imaju najgore onečišćenje zraka?

10. Prosinac 2020.

U mnogim dijelovima svijeta vidjeti plavo nebo je rijetkost. Umjesto toga, akumulirane razine zagađenja zraka industrijskim procesima i smogom iz automobila te dijelove svijeta, najčešće gradove, drže u cjelogodišnjem zagađenom ogrtaču.

Ali u kojoj mjeri zagađenje zraka utječe na ljudsku populaciju širom svijeta? Da bi odgovorio na ovo pitanje, podatkovni znanstvenik Matt Dzugan stvorio je kartogram koji pokazuje sve zemlje i razinu onečišćenja zraka iznad njih.

Ovaj nekonvencionalni kartogram mijenja veličine zemalja na temelju njihove ukupne populacije. U ovom stilu jedan kvadrat predstavlja 500.000 ljudi. Prema Mattu Dzuganu, prikaz kartograma trebao bi predočiti ptičju perspektivu o utjecaju onečišćenja zraka i sitnih čestica (PM2,5) na ljudske živote.

image
foto Visualcapitalist


I tu se vidi jasna korelacija: neka od najnaseljenijih mjesta na svijetu također imaju najviše zagađenja. Gusto naseljene Kina i Indija pojavljuju se najizraženije, dok se čini da druge zemlje poput Australije i Kanade u potpunosti nestaju s karte.

Da bi se ovo postavilo u perspektivu, 800 tamnosmeđih kvadrata na ovom kartogramu (koncentracija PM2,5 od 50 μg/m³) predstavlja 400 milijuna ljudi u Indiji koji su izloženi zagađenom zraku na razinama pet puta većim od pragova koje je postavila Svjetska zdravstvena organizacija.

Top 20 zemalja s najčišćim zrakom

Na vrhu liste 'najčišćih' nalazi se Novi Zeland. I, kao što vidite, kvaliteta zraka obično je najviša u naprednim obalnim gospodarstvima s niskom gustoćom naseljenosti, a pomaže i to što je zemlja otok ili što graniči s manje nastanjivom arktičkom tundrom.

image
foto Visualcapitalist

20 zemalja s najviše onečišćenja zraka

S druge strane, možda je iznenađujuće što je mali Nepal na dnu kada se gleda kvaliteta zraka. Zašto ova zemlja bez izlaza na more u kojoj živi manje od 30 milijuna pati od opasnog onečišćenja zraka koje doseže 100 μg/m³? Ukratko, emisije iz prometa i industrije koje pokreću fosilna goriva zarobljene su u dolini Kathmandu, što uzrokuje probleme s kvalitetom zraka za ljude koji žive u regiji.

image
foto Visualcapitalist
21. travanj 2024 20:39