Svijet
StoryEditor

Infografika: Ovo su najomiljeniji brendovi u vrijeme pandemije

09. Prosinac 2020.

Od ožujka ove godine, pandemija COVID-19 prisilila je milijune ljudi da se fizički distanciraju od drugih, no zahvaljujući raznim aplikacijama mnogi se osjećaju bliži svojim voljenima nego ikada prije, tako nam barem govore svih ovih mjeseci uvjeravajući nas da ne propuštamo puno gledajući se preko ekrana.

Kada pričamo o brendovima, potrošači su u ovim mjesecima i s njima stvorili nove veze, a istraživanje koje je napravila agencija MBLM pokazuje kako je čak 23 posto ispitanika iskazalo emocionalnu povezanost s nekim brendovima. Istraživanje naziva 'Brand Intimacy' pokazalo je u kolikoj su mjeri potrošači emocionalno povezani s brendovima koje koriste i kakve prednosti mogu od toga imati sami brendovi.

Brendovi koji njeguju emocionalne veze sa svojim kupcima imaju tendenciju nadmašiti vodeće tvrtke navedene na S&P 500 i Fortune 500 i po prihodu i po dobiti. I ne samo to, oni mogu stvoriti i višu razinu povjerenja, što s vremenom stvara lojalniju bazu potrošača.

Kako globalna pandemija bjesni, ova je ideja postala relevantnija nego ikad prije. Potrošači novootkriveno vrijeme koriste za produbljivanje odnosa s brendovima, ali tko je uspio osvojiti njihova srca?

Apple je proglašen najomiljenijom markom tijekom COVID-19, pomaknuvši se s trećeg mjesta prije pandemije. Iako je tehnološki div pretekao Disney i Amazon njegov se uspjeh uglavnom može pripisati ženskim i milenijskim potrošačima, dok je Amazon proglašen najomiljenijim brendom za muške potrošače.

Maloprodajna industrija također je povećala performanse rezultata intimnosti za 9,4 posto tijekom pandemije, pa se Walmart našao na četvrtom mjestu ove liste.

Dobitna formula

Kada treba pružiti potrošačima što žele, Apple gleda tri najbitnije stvari koje mora ponuditi. Prije svega, brend mora premašiti očekivanja i pružati vrhunsku uslugu, kvalitetu i učinkovitost. Zatim mora poboljšati kupca čineći ga ili pametnijim, sposobnijim ili povezanijim. Treća stvar koju navode je ritual što znači da je brend važan dio svakodnevice potrošača.

image
foto Visualcapitalist

Također je vrijedno napomenuti da su potrošači povećali upotrebu virtualnih brendova poput recimo Zoom aplikacije za razgovore koja je zabilježila najveći rast upotrebe u ovom razdoblju.

17. travanj 2024 17:32