Svijet
StoryEditor

Infografika: Pogledajte koliko BigTech kompanije zarađuju svake minute

05. Travanj 2021.

FAATMAN je kratica koja se sve češće koristi za sedam najvećih i najpoznatijih tehnoloških kompanija - Facebook, Alphabet, Amazon, Tesla, Microsoft, Apple i Netflix, a u prosjeku ove tehnološke tvrtke svake minute generiraju nevjerojatnih 416.768 dolara.

Dionice FAATMAN-a imaju kolektivnu tržišnu kapitalizaciju od 8,3 bilijuna dolara, a kraj im se još uvijek ne nazire. I dok je pandemija mnoge tvrtke i poduzetnike bacila na koljena, to nije slučaj kada se govori o sedmorici veličanstvenih. U ovoj infografici koju donosi Visualcapitalist prikazano je koliko svaka od njih zaradi svake minute. I dok najmanji od njih, Netflix, svake minute uprihodi tek 50 dolara, Amazon za šezdeset sekundi uprihodi gotovo milijun dolara.

Facebook se i dalje suočava s problemima oko pitanja privatnosti ali to, čini se, ne utječe previše na njihovo poslovanje. Facebookov zadnji kvartal bio je najbolji koji je tvrtka ostvarila uz prihod od 27 milijardi dolara. Alphabet, matična tvrtka Googlea završila je 2020. godinu sa 182 milijarde dolara prihoda, dok su od YouTubea uprihodili oko 20 milijardi dolara.

Iako je Amazonu američko tržište i dalje najpotentnije, ovaj div se dobro snalazi i na drugim svjetskim tržištima. Recimo, 2020. godine samo su u Japanu ostvarili 20 milijardi prihoda, a u Njemačkoj 29 milijardi dolara.

Muskova Tesla na valu bitcoina i sve veće potražnje za električnim vozilima dosurfala je do prestižne liste S&P 500, a usput je i Elona Muska lansirala među najbogatije ljude na svijetu. U jednom trenutku Musk je prestigao Bezosa na prvom mjestu liste najbogatijih, ali ga je lagani pad bitcoina opet bacio na drugo mjesto.

Microsoft ima drugu najveću dionicu od svih Big Tech tvrtki s nevjerojatnom tržišnom kapitalizacijom od 1,75 bilijuna dolara. Njihova raznolika poslovna lepeza uključuju Bing, LinkedIn, Xbox i njihovu uslugu računalstva u oblaku Azure.

Apple je prvom tromjesečju 2021. uprihodio 15,7 milijardi dolara prihoda, a prihodi od prodaje Maca i iPada su pridonijeli s oko 8 milijardi dolara. Uz to, njihova kategorija nosivih uređaja i uređaja za kućanstvo ostvarila je prihod od 12,9 milijardi dolara.

Netflix, kao najmanji od FAATMAN-a, je dobro profitirao od pandemije pa je ovaj streaming servis kraj 2020. godine dočekao s 52 milijuna novih pretplatnika te sada broje nevjerojatnih 203 milijuna svakodnevnih 'gledača'.

Kombinirana tržišna kapitalizacija dionica FAATMAN-a sada iznosi preko 8 bilijuna dolara, a da bi to stavili u perspektivu treba reći da je to otprilike ekvivalent BDP-a Njemačke, Kanade i Francuske zajedno.

23. travanj 2024 06:24