Svijet
StoryEditor

Infografika: Stope nezaposlenosti rastu diljem svijeta

12. Siječanj 2021.

Rast nezaposlenosti buja diljem svijeta još od prošlog proljeća kada su zemlje počele provoditi lockdowne i zatvarati svoja gospodarstva kako bi usporile koronavirus, što se u konačnici nije dogodilo. Iako koronavirus nije usporen ni pobijeđen mnoga radna mjesta otišla su u nepovrat, a neke zemlje ponovno razmišljaju o strogim zatvaranjima stoga je za očekivati daljini rast nezaposlenosti diljem svijeta.

Prema infografici koju donosi stranica HowMuch.net čak 36 zemalja trenutno ima dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti.

Najgore je stanje u Južnoj Africi gdje je stopa nezaposlenosti skočila na 37 posto, no stope nezaposlenosti su izuzetno visoke i u nekim izuzetno razvijenim i naprednim gospodarstvima uključujući Španjolsku (16,8 posto), Italiju (11 posto) i Kanadu (9,7 posto).
U Europi najveću stopu nezaposlenosti trenutni imaju Sjeverna Makedonija (20,2 posto), Grčka (19,9 posto), Bosna i Hercegovina (19 posto), Srbija (13,4 posto) i spomenuta Španjolska.

U Hrvatskoj je prema ovim podacima koji su uzeti od MMF-a stopa nezaposlenosti trenutno na razini od 9,3 posto.

image
foto Howmuch.net


Ipak, ima i nekoliko svijetlih primjera kojima korona nije previše naštetila, a prije svega tu mislimo na Češku, Švicarsku i Singapur gdje stopa nezaposlenosti ne prelazi 3,2 posto. Također, tu je i Japan gdje stopa nezaposlenosti iznosi samo 3,3 posto, dok je Kineska stopa na 3,8 posto.

Tijekom 2020. godine broj nezaposlenih, barem u većem dijelu zapadnog razvijenog svijeta, u potpunosti je ovisio o mjerama koje su Vlade donosile kako bi se ta radna mjesta spasila. No, državna blagajna takve izdatke može samo neko vrijeme plaćati, a ako se ponovno uvedu stroža zatvaranja pitanje je kada bi se stope nezaposlenosti mogle vratiti na stanje prije pandemije.

19. travanj 2024 20:41