Svijet
StoryEditor

Infografika: Svi zazivaju oporavak ekonomije u obliku slova V

17. Travanj 2020.
Trenutno se svi ekonomisti i stručnjaci na svijetu nadaju kako će oporavak nakon koronakrize biti u obliku slova V. Takav oporavak definiran je naglim padom proizvodnje, zaposlenosti i bilo koje druge stavke koja mjeri zdravlje ekonomije.

Nakon strmoglavog pada koji se trenutno događa u cijelom svijetu zbog potpunog zaustavljanja ekonomskih aktivnosti, svi se nadaju kako će i rast, tj. oporavak biti isto tako brz. Oporavak u obliku slova V, mnogo se razlikuje od onog koji ima oblik slova L, u kojem ekonomija propada duže vrijeme, nakon čega se oporavak događa jako sporo ili nikako.

Stoga je slovo V u današnjoj infografici slovo od iznimne važnosti jer se svi nadaju da će oporavak biti takvog oblika, tj. veoma brz.

Pokušavajući obuzdati širenje COVID-19, zemlje svijeta su pokrenule više ili manje potpuno zatvaranje, socijalno distanciranje, a ekonomija i gospodarstvo su stavljeni na čekanje, što je naravno rezultiralo padom ekonomske aktivnosti.

Tvrtke koje posluju u sektoru putovanja, turizma i odmora izgubile su cjelokupni tok prihoda praktički preko noći prisilivši aviokompanije da prizemljuju svoje flote, a hotele i restorane da zatvore vrata. Ali budući da s gospodarstvom ništa nije elementarno loše, osim što pojedinci ne mogu raditi, mnogi se nadaju kako će oporavak biti jednako brz kao i sam pad, nakon što epidemija bude pod nadzorom ili se pronađe cjepivo.

image
foto

Međunarodni monetarni fond podržao je takve nade pretpostavljajući da će pandemija nestati u drugoj polovici 2020. godine.  Upravo zbog toga i MMF predviđa oporavak svjetske ekonomije u obliku slova V, te kažu kako bi oporavak trebao početi već u 2021. godini.

19. travanj 2024 22:58