Svijet
StoryEditor

Infografika: Tko su najveći financijeri Svjetske zdravstvene organizacije

24. Lipanj 2020.

Puno je kritika stiglo na račun Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) posljednjih mjeseci. Prvo su ih zadesile optužbe da su zataškavali širenje COVIDa-19 po Kini, a zatim su tvrdili da se virus ne širi zrakom. Na kraju, kada se vidjelo da je u Kini stanje kritično i kada su mnoge zemlje tražile da se ukinu letovi iz Kine prema drugim državama, predsjednik WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus je kazao kako zabrane putovanja neće biti potrebne da bi se zaustavio virus u Kini. Kako vidimo, sve je bilo krivo, namjerno ili slučajno zbog neznanja, ali krivo.

Sve je to dovelo do toga da Američki predsjednik Donald Trump najavi obustavu financiranja WHO-a, a prema infografici koju donosi Howmuch.net vidimo da je SAD financirao značajan dio WHO-ovog budžeta, prelazeći 116 milijuna dolara godišnje. Niti jedna druga država se nije ni približila brojci od 100 milijuna, a na drugom mjestu je Kina s gotovo duplo manjim iznosom od 57 milijuna dolara. Trumpovi rezovi ostavljaju veliku rupu u budžetu WHO-a i to je jaz koji će morati popuniti Kina, posebno ako im je WHO 'izašao u susret' kako mnogi danas smatraju.

Među najvećim pokroviteljima ove organizacije su i Japan s 41 milijunom dolara, Njemačka s 29 milijuna dolara, Velika Britanija s 22 milijuna dolara i Francuska s 21 milijunom dolara. Ipak, mnoge zemlje plaćaju puno manje i čak ih je 44 koje daju manje od milijun dolara godišnje. Među njima je i Hrvatska koja za potrebe WHO-a izdvaja, sudeći prema infografici portala Howmuch.net, 368 tisuća dolara na godišnjoj razini.

U svakom slučaju, ako Trumpu prođe odluka o povlačenju sredstava koja je trenutno na razmatranju, WHO će morati popuniti veliku rupu od 100 milijuna dolara u budžetu. 

image
foto howmuch.net
25. travanj 2024 04:21