09. veljača 2021.

Infografika: Tko više vrijedi - e-sport timovi ili sportski klubovi

 foto Shutterstock

Je li e-sport pravi sport i može li ga se uopće uspoređivati s pravim sportom? Vjerojatno je mišljenje oko ove dileme subjektivno, ali i generacijsko. Dok je sve manje mladih na sportskim terenima, a sve više u online sportskim borilištima, napravili smo usporedbu novčane vrijednosti klubova koje u konačnici govore same za sebe.

Iako su neki e-sport timovi dosegli vrijednost do pola milijarde dolara i počeli su dostizati neke američke franšize po vrijednosti, još ih dugačak put čeka da dostignu i prestignu one najbolje i najvrjednije.

image
foto Visualcapitalist
---

Na ovoj infografici uspoređeno je 10 najvrjednijih e-sport tvrtki s najvrjednijim momčadima iz američke velike četvorke (NFL, MLB, NBA i NHL).

Do 2018. godine postojala je samo jedna e-sports tvrtka vrijedna više od 300 milijuna dolara. Do 2020. godine četiri od prvih 10 procijenjene su na više od 300 milijuna dolara. U usporedbi s tradicionalnim sportskim procjenama, e-sports tvrtke već su dostigle vrijednosti američkih hokejaških franšiza.

TSM, najvrjednija svjetska e-sports tvrtka u 2020. godini, ima veću procjenu od pet NHL franšiza.

Iako su dostigle vrijednost američkih hokejaških franšiza, ostale lige su još uvijek miljama iznad najvrjednijih e-sport tvrtki.
Recimo, najvrjednija momčad u NFL-u vrijedi 5,7 milijardi dolara, u NBA-u 1,8 milijardi.

image
foto Visualcapitalist
---

Ta razlika se još više povećava ako uspoređujemo e-sport tvrtke s europskim nogometnim klubovima. Trenutno najvrjedniji nogometni klub je Real Madrid s procijenjenom vrijednosti od 4,2 milijardi dolara, zatim Barcelona 4 milijardi dolara te Manchester United s vrijednošću od 3,8 milijardi dolara.

---
image
foto Visualcapitalist