Svijet
StoryEditor

Infografika: Top 100 svjetskih kompanija - SAD bez konkurencije

22. Srpanj 2021.
foto Shutterstock
Piše: Danica Gršković

Ako gledamo top 100 najvećih tvrtki u svijetu, moramo primijetiti da Sjedinjene Američke Države i dalje u svojim rukama drže najveći dio ovog ‘kolača‘. Tijekom 20. stoljeća, i prije nego li je globalizacija dosegla svoje trenutne vrhunce, američke su tvrtke stvarale ekonomsku snagu i bile su glavni izvor svjetske tržišne vrijednosti.

Iako Kina nezaustavljivo napreduje dok se i na istoku stvaraju kompanije vrijedne milijarde dolara, SAD i dalje ostaje na vrhu.

Ova se infografika temelji na godišnjoj ljestvici najvećih svjetskih tvrtki koju objavljuje PwC i koristi podatke o tržišnoj kapitalizaciji iz svibnja 2021. godine.

Top 100 svjetskih tvrtki zaslužno je za ogromnih 21,7 bilijuna tržišne kapitalizacije, ali to bogatstvo nije ravnomjerno raspoređeno.

Između tvrtki postoji širok raspon tržišnih ograničenja. Primjerice, razlika između najveće svjetske tvrtke (Apple) i stote najveće (Anheuser-Busch) iznosi 1,9 bilijuna dolara.

A među zemljama ta podjela postaje još oštrija. Od 16 zemalja s tvrtkama koje su rangirale top 100, tvrtke iz SAD-a čine 65% ukupne vrijednosti tržišne kapitalizacije.

image
foto Visualcapitalist

U usporedbi sa SAD-om, druga nekada istaknuta tržišta poput Japana, Francuske i Velike Britanije tijekom godina padaju kao i njihov udio u top 100 svjetskih tvrtki. Zapravo, na cijelu Europu otpada samo 3,46 bilijuna američkih dolara ili 11% ukupne vrijednosti tržišne kapitalizacije.

Glavni razlog američke dominacije u tržišnim vrijednostima je promjena u važnim industrijama. Od top 100 svjetskih tvrtki, 52% njih se temelji na tehnologiji, pa ne čudi da trenutno najveći američki igrači poput Applea, Alphabeta, Tesle i Walmarta imaju sjedište u Americi.

Najveći i najimpresivniji konkurent SAD-u je Kina koja se može pohvaliti s 14 tvrtki na ovom prestižnom popisu tj.  sa 4,19 bilijuna dolara ili 13% od ukupne vrijednosti tržišne kapitalizacije od prvih 100.

image
foto Visualcapitalist

Ostale značajne zemlje na popisu uključuju Saudijsku Arabiju i njezin državni Saudi Aramco, koji je treća najveća tvrtka na svijetu. Unatoč tome što je imala samo jednu tvrtku u prvih 100, Saudijska Arabija imala je treći najveći udio u ukupnoj vrijednosti tržišne kapitalizacije.

image

visualcapitalist

19. travanj 2024 02:32