Svijet
StoryEditor

Infografika: Zemlje u kojima su društvene mreže pod cenzurom

21. Prosinac 2020.
cenzura govora

Od 2015. godine 62 zemlje širom svijeta blokirale su ili barem ograničile pristup društvenim mrežama. Ovo je rezultat studije internetske tvrtke za privatnost i sigurnost Surfshark.

Trenutno oko tri posto anketiranih zemalja blokira pristup društvenim mrežama i komunikacijskim aplikacijama - sve su one u Aziji. U Kini, Sjevernoj Koreji, Turkmenistanu i Iranu blokirane su uglavnom strane društvene mreže poput Twittera i Facebooka. Treba napomenuti da Kina ima vlastiti nacionalni ekosustav društvenih mreža i komunikacijskih aplikacija. Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati ograničavaju upotrebu internetskih video poziva.

image
foto Statista


Prema analitičarima, takva su ograničenja često povezana s nedemokratskim vladama. Međutim, u većini slučajeva ograničenja su privremena. Nedavni slučajevi cenzure uključuju blokade kubanskih društvenih mreža tijekom prosvjeda u Havani 30. studenoga ili Azerbejdžanu ograničenja pristupa tijekom sukoba oko Nagorno-Karabaha u rujnu.

No, kada nedemokratske vlasti ne ograničavaju prava na informacije, onda to čine sami tech divovi, poput Twittera, Facebooka, YouTubea i ostalih koji u zadnje vrijeme sve revnije i češće blokiraju sadržaje koji nisu u skladu s mainstream narativima.

24. travanj 2024 06:00