Svijet
StoryEditor

Inozemna ulaganja lani se prepolovila

25. Siječanj 2021.

Pandemija koronavirusa gotovo je prepolovila izravna inozemna ulaganja u 2020. godini, a Kina je izbila na prvo mjesto svjetske ljestvice, pretekavši SAD, pokazalo je izvješće Ujedinjenih naroda.

Ulaganja su u pandemijskoj godini pala 42 posto, na 859 milijardi dolara, procijenila je Konferencija Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD) u izvješću, objavljenom u nedjelju.

Njihova je vrijednost prošle godine bila 30 posto niža nego 2009. godine, nakon globalne financijske krize, primjećuje UNCTAD.

I u ovoj će godini ulaganja biti slaba, unatoč prognozama gospodarskog oporavka, budući da pandemija covida 19 i dalje stvara neizvjesnost, ističu u UN-ovoj agenciji.

U prošlogodišnjem izvješću o ulaganjima procijenili su da će se smanjiti pet do 10 posto.

- Utjecaj pandemije covida na ulaganja neće jenjati. Ulagači će vjerojatno i dalje biti oprezni u kapitalnoj potrošnji na novu proizvodnu imovinu u inozemstvu -  pozorio je direktor UNCTAD-ova odjela za ulaganja James Zhan.

Suša u Europi

Pad ulaganja bio u pandemijskoj godini koncentriran na razvijene zemlje, ističe UNCTAD, procijenivši da je ta skupina privukla 69 posto manje izravnih ulaganja nego u godini ranije, nekih 229 milijardi dolara.

Priljev u Sjevernu Ameriku potonuo je 46 posto, prateći u stopu pad ulaganja u SAD, na 134 milijarde dolara, procjenjuju u UNCTAD-u, izdvajajući među 'gubitnicima' sektore veleprodaje, financijskih usluga i industrije.

Ulaganja u Europu posve su pak presušila, ističu, i Stari je kontinent neto bilježio odljev ulaganja od četiri milijarde dolara.

Ukazuju i na nekoliko svijetlih točaka, uključujući udvostručena ulaganja u Švedsku i 52-postotni skok ulaganja u Španjolsku.

Kina na čelu

Pandemijska je godina donijela pad izravnih inozemnih ulaganja i zemljama u razvoju, za daleko blažih 12 posto, na 616 milijardi dolara.

Njihov je udio u ukupnim ulaganjima ipak dosegnuo rekordnih 72 posto, napominju u UNCTAD-u.

Kina je zasjela na prvo mjesto globalne ljestvice s privučenih 163 milijarde dolara ulaganja, četiri posto više nego u godini ranije, a najviše se novca slilo u sektor razvijene tehnologije.

Znatno je u Kini poskočila vrijednost prekograničnih spajanja i akvizicija, za 54 posto, uglavnom u farmaceutskom i sektoru informatičke tehnologije.

Perspektiva u tehnologiji i zdravstvu

U 2021. eventualni rast neće donijeti nova ulaganja u proizvodnju već prekogranična spajanja i akvizicije, posebno u tehnološkom i sektoru zdravstvene skrbi, u kojima je pandemija izazvala sasvim različite posljedice. 

- Iako su ulaganja tih tvrtki na početku usporila u 2020., sada žele iskoristiti prednost niskih kamatnih stopa i rasta tržišne vrijednosti za kupnju imovine u inozemstvu kako bi proširile poslovanje -  prognozira Zhan.

Kompanije u tim sektorima kupovat će i konkurenciju i manje inovativne tvrtke na koje je utjecala kriza, dodaje. 

U tehnološkom sektoru najviše će kapitala kroz ponude za spajanje i preuzimanje u 2021. privući europske kompanije, više od 60 posto ukupne vrijednosti, prognoziraju u UNCTAD-u.

16. travanj 2024 03:41