Svijet
StoryEditor

Istraživanje o korupciji: Hrvatska među najgorima u EU

25. Siječanj 2022.
korupcija Hrvatska trans intern

Novo godišnje izvješće o indeksu percepcije korupcije izdao je Transparency international, a na listi od 180 zemalja Hrvatska je na 63. mjestu što znači da se i dalje nalazimo među korumpiranijim državama u EU. Na listi s u zemlje rangirane bodovima od 0 do 100, s tim da 0 predstavlja izrazito jaku korupciju dok je 100 znak male korupcije.

Prema Indeksu percepcije korupcije najtransparentnije države u 2021. godini su Danska,Finska i Novi Zeland s 88 bodova dok su najkorumpiranije države Južni Sudan s 11 bodova, Sirija i Somalija s 13 bodova, Venezuela s 14 bodova te Jemen, Sjeverna Koreja i Afganistan sa 16 bodova.

Kao što smo rekli, Hrvatska se nalazi na 63. mjestu s 47 bodova što je isti rezultat kao i protekle dvije godine. Gledajući samo EU, Hrvatska je i dalje među korumpiranijim zemljama, a od nas su lošiji Bugari, Mađari i Rumunji. Prosjek članica Europske unije je 66 bodova, što znači da Hrvatska zaostaje za 19 bodova.

U odnosu na države u okruženju, Slovenija ima pad od 3 boda, a Srbija i Bosna i Hercegovina nisu imale promjene u odnosu na 2020. godinu. Slovenija ima 57 bodova, Hrvatska 47, Crna Gora 46, Sjeverna Makedonija 39, Srbija 38, a Bosna i Hercegovina 35 bodova.

Globalni prosjek

Globalni prosjek ostaje nepromijenjen desetu godinu zaredom i iznosi 43 od mogućih 100 bodova. 131 država nije postigla značajan napredak u borbi protiv korupcije u posljednjem desetljeću. Dvije trećine zemalja imaju ocjenu ispod 50, što ukazuje da imaju ozbiljne probleme s korupcijom, dok je 27 zemalja na najnižoj ocjeni ikada, stoji u izvješću.

Transparency international upozorava kako je pandemija koronavirusa dala priliku vlastima u svijetu da ne poštuju mjere transparentnosti i guše prosvjede, što je umanjilo povjerenje javnosti u institucije. Imuna nije bila ni Europska unija čije su članice na listi među onima s najmanje korupcije.

- Kako napori protiv korupcije stagniraju diljem svijeta, ljudska prava i demokracija također su pod napadom. Ovo nije slučajno. Naša posljednja analiza pokazuje da je zaštita ljudskih prava ključna u borbi protiv korupcije: zemlje s dobro zaštićenim građanskim slobodama općenito imaju više bodova, dok zemlje koje krše građanske slobode obično imaju niže ocjene. Iako korupcija ima izrazito različite oblike od zemlje do zemlje, ovogodišnji rezultati otkrivaju da su sve regije svijeta u zastoju kada je u pitanju borba protiv korupcije u javnom sektoru – piše u izvješću. navodi se.

Indeks percepcije korupcije je pokrenut 1995. godine. Od tada je vodeći globalni indikator korupcije u javnom sektoru u zemljama diljem svijeta.

26. travanj 2024 13:32