Svijet
StoryEditor

Italija prva blokirala izvoz AstraZenecinog cjepiva trećoj zemlji

05. Ožujak 2021.

Nakon mjeseci natezanja između Europske unije i AstraZenece zbog drastično manjih isporuka cjepiva od dogovorenih i prijetnji EU da će zaustaviti izvoz cjepiva ako ocijeni da se favorizira druge kupce na štetu Unije, Italija se prva odlučila konačno i ispuniti tu prijetnju, javlja Financial Times.

Živci su u cijeloj Europi pred pucanjem zbog izrazito sporog tempa cijepljenja, pogotovo zato što virus jednostavno ne posustaje i prijeti trećim (za neke i četvrtim, petim ili kojim već valom), pa je vjerojatno bilo samo pitanje vremena kada će neka članica iskoristiti tu mogućnost. Italija je tako zaustavila pošiljku AstraZenecinog cjepiva namijenjenu Australiji i postala prva članica koja se odlučila konkretizirati prijetnje.

Rim je spriječio izvoz 250 tisuća doza nakon što je o tome prvo obavijestio Komisiju koja, interesantno, nije imala nikakvih primjedbi na tu namjeru Italije. FT podsjeća da je nakon svađe s AstraZenecom, Europska unija naredila svim proizvođačima na svom teritoriju da traže dopuštenje za izvoz u treće zemlje od članice u kojoj je dotično cjepivo proizvedeno. Talijanski potez inače ne iznenađuje kada se zna da je novi premijer Mario Draghi već postavio pitanje na europskoj razini zašto se striktnije ne provodi kontrola izvoza cjepiva. Niti Komisija, niti AstraZeneca nisu komentirale ovaj potez FT-u.

25. travanj 2024 10:35