Svijet
StoryEditor

Izumitelj BitTorrenta stvorio ekološku kriptovalutu

19. Travanj 2021.

Chia, koja slovi kao ekološka kriptovaluta, novi je hit u Kini, a vrlo vjerojatno će se tako 'razliti' i po cijelome svijetu.

Chiu je stvorio izumitelj BitTorrenta Bram Cohen, a specifična je po tome jer ju se ne stvara pomoću procesora ili grafičke kartice, nego s prostorom za pohranu, za što je potreban tvrdi disk ili SSD, što podrazumijeva i manju potrošnju energije.

Iako nova kriptovaluta Chia još uvijek nije službeno dostupna za trgovanje, mnogi su Kinezi su već sada počeli gomilati tvrde diskove ili SSD-ove, piše PC Chip. Prema izvješću kineskog portala HKEPC, rudari masovno kupuju tvrde diskove kapaciteta od 4TB do 18TB, što bi moglo dovesti do nestašice tvrdog diska i poskupljenja.

Mnoge su se kriptovalute pojavile u zadnjih nekoliko godina, a mnoge su i nestale, odnosno nisu 'zaživile' kao bitcoin, ether i slično, stoga će biti zanimljivo vidjeti kako će se Chia održati na tržištu.

Za one koji žele saznati više o ovoj valuti i koliko se može zaraditi napravljen je i Chia kalkulator u kojem možete izračunati svoju potencijalnu zaradu.

18. travanj 2024 22:20