Svijet
StoryEditor

J. P. Morgan će uskoro prihvaćati kriptovalute kao klasu imovine

27. Travanj 2021.

J.P. Morgan priprema se ponuditi aktivno upravljani bitcoin fond određenim klijentima, postajući tako najveća američka komercijalna banka koja prihvaća kriptovalute kao klasu imovine. J.P. Morgan bitcoin fond mogao bi izaći na tržište već ovog ljeta, rekla su za CoinDesk dva izvora  upoznata s tim pitanjem. Institucionalna financijska tvrtka NYDIG služit će kao J.P. Morganov pružatelj skrbništva za kriptovalute, rekao je treći izvor.

Fondom će se aktivno upravljati, što je razlika od pasivnog ulaganja koju nude ostali kripto fondovi kao što su Pantera Capital i Galaxy Digital, koji su dopustili klijentima da kupuju i drže bitcoin putem financijskog proizvoda a da nemaju doticaj s bitcoinom. Galaxy i NYDIG nude mogućnost ulaganja u bitcoin klijentima Morgan Stanleya.

Izvršni direktor J.P. Morgana, Jamie Dimon nazvao je bitcoin opasnom prijevarom 2017., prijeteći tada da će otpustiti svakog trgovca koji uloži u bitcoin.

- Ako ste dovoljno glupi da ga kupite, platit ćete cijenu za to jednog dana - rekao je tada.

Iako je brzo povukao riječ 'prijevara' i nedavno utišao svoju retoriku, Dimon, koji je u više navrata tvrdio da je regulacija kriptovaluta neizbježna, zadržao je krajem prošle godine da nije fan bitcoina.

Unatoč osobnom prijeziru izvršnog direktora prema kriptovalutama, najviši zamjenici unutar odjela korporativnog i investicijskog bankarstva priznali su u veljači da bi potražnja klijenata mogla prisiliti institucije na promjenu.  J.P. Morganova ulaganja, komercijalno bankarstvo i odjeli za upravljanje imovinom postupno su razvijali svoj pristup prema kriptovalutama i blockchainu. Istraživački analitičari banke redovito izdaju uvid u tržište, cijene i izglede bitcoina u izvješćima dostupnim klijentima.

Na strani investicijskog bankarstva, J.P. Morgan je u ožujku izdao svoj prvi investicijski proizvod koji je povezan s kriptovalutama preko dionica kao što su MicroStrategy i Riot Blockchain. J.P. Morganov novi proizvod, bit će njegov prvi izravno povezan s performansama bitcoina.

20. travanj 2024 12:39