Svijet
StoryEditor

Jako loš dan za Facebook

04. Listopad 2021.
foto Shutterstock

Facebook i aplikacije u njegovom vlasništvu WhastApp i Instagram pale su danas i ostavile milijarde korisnika bez usluga, a to je bio samo vrhunac lošeg dana. Burza je odmah reagirala pa je dionica Facebooka zabilježila pad od 4,9 posto što je najveći pad od 9. studenog 2020. kada je pala pet posto.

Dosad najveći pad Facebookovih servisa uslijedio je nakon nacionalnog emitiranja optužbi zviždačice da je društvena mreža stavila profit ispred sigurnosti. Naime, bivša Facebookova podatkovna znanstvenica Frances Haugen ustvrdila je u televizijskom intervjuu da je div društvenih medija obmanjivao ulagače o tome kako se nosi s mržnjom govora i dezinformacija na svojoj platformi.

Haugen je tisuće stranica dokumenata dostavila The Wall Street Journalu, koji je bio osnova serije publikacija The Facebook Files. Haugen bi trebala sutra svjedočiti pred Kongresom, a također traži zaštitu zviždača u pritužbama podnesenim Komisiji za vrijednosne papire.

Svemu tome pridodao se rašireni prekid rada Facebook usluga, uključujući Instagram i WhatsApp.

- Svjesni smo da neki ljudi imaju problema s pristupom našim aplikacijama i proizvodima -  rekao je glasnogovornik Andy Stone. - Radimo na tome da se stvari što prije vrate u normalu i ispričavamo se na neugodnostima – dodao je Stone.

Iako Facebook nije ulazio u dodatne detalje o uzroku nestanka u ponedjeljak, stručnjaci su na Twitteru objavili kako se čini da je to problem s DNS sustavom.

Kasnije je glavni direktor Facebooka za tehnologiju priznao je na Twitteru da tvrtka ima "probleme s umrežavanjem", dok je The New York Times izvijestio da je Facebook poslao tim u kalifornijski podatkovni centar kako bi pokušali ponovno pokrenuti poslužitelje jer su zaposlenici bili isključeni iz sustava, a nisu mogli ni ući u zgrade tvrtke jer su im sustavi bili zaključani.

Usred tog vrtloga, Facebook je podnio zahtjev za odbacivanje izmijenjene tužbe Federalnog povjerenstva za trgovinu protiv tvrtke rekavši da u pritužbi agencije još uvijek nema dokaza da je Facebook prekršio antimonopolske zakone.

Nakon više od pet sati nedostupnosti Facebook i njegove aplikacije su se počele vraćati u funkciju, a iz kompanije su priopćili kako će trebati neko vrijeme da se sve usluge stabiliziraju. Nisu se očitovali oko razloga koji su doveli do pada sustava. Sigurnosni stručnjaci pretpostavljaju da se radilo o grešci u konfiguraciji Facebookovih servera.

20. travanj 2024 16:16