Svijet
StoryEditor

Jedina izraelska burza radi na blockchain platformi za zajam vrijednosnih papira

14. Veljača 2020.
blockschain platforma
Piše:
piše FIMA Plus
[email protected]

Još u svibnju 2018. godine, burza u Tel Avivu (TASE), jedina izraelska burza, predstavila je svoju Blockchain Securities Lending (BSL) platformu za zajam vrijednosnih papira. Iz burze su obznanili da njihov partner Blockchain Technology Partners (BTP) radi na operacionalizacijskom aspektu projekta kako bi se uskoro osigurala spremnost platforme.

Krajem prosinca 2018. godine, globalni obujam pozajmljivanja vrijednosnih papira iznosio je 2,2 bijuna eura (2,4 bilijuna dolara), prema podacima industrijskog tijela ISLA. A prihodi od pozajmljivanja vrijednosnih papira u prvoj polovini 2019. iznosili su 4,5 milijardi eura (5 milijardi USD).

Budući da u Izraelu ne postoji centralizirana platforma za pozajmljivanje vrijednosnih papira, iz burze se nadaju da će ovom platformom omogućiti veću količinu pozajmljivanja vrijednosnih papira. Očekivanja su da će platforma započeti s radom krajem ove godine.

- Kad smo započeli suradnju s Accentureaom, Intelom i The Flooraom naš je zadatak bio iskoristiti snagu vrhunske blockchain tehnologije za transformiranje tržišta zajmova za vrijednosne papire u Izraelu stvaranjem distribuirane usluge dostupne svim našim sudionicima na tržištu s ciljem povećanja volumena tržišta i dostupnosti većem broju ljudi - izjavio je Uri Shavit, izvršni direktor informativnog odjela burze u Tel Avivu.

To neće biti prva platforma za pozajmljivanje vrijednosnih papira. Prije dva mjeseca španjolska je burzovna grupa Bolsas y Mercados Españoles (BME) također započela s kolateralnim zalozima, sudjelovale su podružnice Grupe IBERCLEAR i BME Clearing.

Otprilike u isto vrijeme, Deutsche Börse-HQLAX suradnja iznjedrila je ledger tehnologiju za zamjene kolaterala (DLT) na globalnom tržištu. Commerzbank, Credit Suisse i UBS bili su uključeni u početne transakcije, dok ostale velike banke poput CIBC, Citi, Goldman Sachs i ING su u procesu ukrcavanja.

25. travanj 2024 09:01