Svijet
StoryEditor

JP Morgan predviđa kraj Covida, jaku ekonomiju i cijenu nafte od 125 dolara

10. Prosinac 2021.
JP Morganfoto Shutterstock

Američka investicijska banka J. P. Morgan je vrlo optimistična glede stanja  globalnog gospodarstva u 2022. U svom izvješću navode kako bi sljedeća godina mogla postaviti temelje za 'daleko živahnije okruženje' koje bi trebalo nastupiti nakon što Covid-19 iz pandemije prijeđe u endemsku bolest.

Izvješće banke dalje navodi kako je neto vrijednost kućanstava na povijesnom vrhuncu u mnogim razvijenim zemljama, dok je  višak štednje drastično povećan. Potrošnja će zbog toga u narednim godinama biti povećana, dodaju iz JP Morgana.

- Iako vidimo jasan potencijal za živahniji ekonomski ciklus, okruženje je također opterećeno unakrsnim strujama. Uvjereni smo da će se ekonomska ekspanzija nastaviti do 2022., ali će njezina snaga vjerojatno biti određena monetarnim odgovorom na inflaciju, relativnim uspjehom kineskih kreatora politike u ponovnom balansiranju svog gospodarstva kao i tempo prijelaza s pandemije na endemsku bolest -  istaknuto je u izvješću JP Morgana za 2022. godinu.

Živahno gospodarstvo znači snažnu potražnju za naftom, a JP Morgan predviđa da bi cijene sirove nafte mogle porasti na 125 dolara po barelu 2022. i 150 dolara 2023. zbog ograničenog kapaciteta OPEC-a za povećanje proizvodnje.

Varijanta Omicrona koja je prestrašila tržišta u posljednja dva tjedna mogla bi biti početak kraja pandemije, napisali su stratezi JP Morgan Marko Kolanović i Bram Kaplan u bilješci prošlog tjedna, koju prenosi Bloomberg.

Ako se nova varijanta pokaže manje smrtonosnom, odgovarala bi povijesnim obrascima evolucije virusa. To bi bilo optimistično za tržišta rizika jer bi moglo sugerirati da je kraj pandemije na vidiku, rekli su stratezi.

23. travanj 2024 10:33