Svijet
StoryEditor

JPMorgan: Dok se inflacija povećava institucije kupuju bitcoin, a ne zlato

12. Listopad 2021.
kupi bitcoin trgovanje

Bitcoin je prošli tjedan ostvario rast od 35 posto, prebacivši razine otpora od 50.000 dolara i vrativši imovini tržišnu kapitalizaciju od 1 bilijuna dolara.

Prema bilješci koju je JPMorgan podijelio s klijentima u četvrtak, nedavno povećanje cijene bitcoina uglavnom se pripisuje institucionalnim ulagačima koji traže zaštitu od inflacije.

- Ponovna pojava zabrinutosti ulagača glede inflacije obnovila je zanimanje za korištenje bitcoina kao zaštite od inflacije - kažu analitičari, tvrdeći kako je došlo do promjene u percepciji o zaslugama bitcoina u odnosu na zlato.

Institucije nisu same. Shark Tank Kevin O'Leary izjavio je ranije da najveća kriptovaluta sada čini veću alokaciju u njegovom portfelju od zlata.

Zamah prema bitcoinu u suprotnosti je s izvješćem JPMorgana u svibnju kada su analitičari primijetili da su veliki ulagači u to vrijeme prelazili iz bitcoina u tradicionalno zlato.

JPMorgan dao je još dva faktora za koje vjeruje da stoje iza trenutnog rasta.

- Nedavna uvjeravanja američkih kreatora politike da nemaju namjere slijediti korake Kine prema zabrani korištenja ili rudarenja kriptovaluta - istaknuli su analitičari i dodali da je nedavni uspon Lightning mreže i rješenja za plaćanje Layer 2 pomogla usvajanju bitcoina u Salvadoru.

Za razliku od drugih analitičara ovog tjedna, JPMorgan nije naveo nagađanja o skorom odobrenju bitcoin futures ETF-a kao značajnog pokretača cijene.

Unatoč tome što su neke divizije JPMorgana izrazile sve veći interes za kripto imovinu i blockchain inicijative, izvršni direktor Jamie Dimon izjavio je u intervjuu prošli tjedan da je i dalje skeptičan prema bitcoinu te ga nazvao 'a little bit of fool’s gold'.

13. travanj 2024 11:29