Svijet
StoryEditor

JPMorgan omogućio ulaganje u fondove kriptovaluta

26. Srpanj 2021.

JPMorgan svojim je financijskim savjetnicima dao zeleno svjetlo da svim svojim klijentima omogući pristup ulaganja u fondove kriptovaluta, što ga čini prvom velikom američkom bankom koja je to učinila, prema Insideru.

Banka, koja je značajno inzistirala na rastu svog poslovanja u segmentu upravljanja bogatstvom u iznosu od 630 milijardi dolara, napomenula je savjetnicima putem dopisa da mogu primati narudžbe za kupnju i prodaju pet kripto proizvoda, četiri iz Grayscale Investmentsa i jedan iz Osprey Fundsa, koji je na snagu stupio 19. srpnja.

Osoba izravno upoznata s tim potezom izjavila je kako se odnosi na sve klijente JPMorgana koji traže investicijske savjete, uključujući klijente koji se sami usmjeravaju koristeći svoju aplikaciju Chase trading bez provizije, bogate klijente čijom imovinom upravljaju financijski savjetnici pod JPMorgan Advisors, te ultra bogate klijente koje uslužuje privatna banka.

JPMorganovi savjetnici mogu obavljati samo 'neželjene' kripto trgovine, što znači da savjetnici ne mogu preporučiti proizvode, već im je dopušteno kupovati ili prodavati na zahtjev klijenta. Sredstva koja je JPMorgan odobrio uključuju Grayscale's Bitcoin Trust, Bitcoin Cash Trust, Ethereum Trust i Ethereum Classic proizvode, kao i Osprey Funds Bitcoin Trust.

Glasnogovornici Grayscale i Osprey fondova potvrdili su da su njihova sredstva sada u ponudi JPMorganovim klijentima, te izjavili kako su uzbuđeni što će raditi s bankom na proizvodima digitalne imovine.

U  travnju su iz JPMorgana izjavili kako se pripremaju ponuditi aktivno upravljani bitcoin fond privatnim bogatim klijentima koji će biti uveden ovog ljeta, prvi je izvijestio CoinDesk.

Taj potez predstavlja prekretnicu u ponudi digitalne imovine banke, nakon što je njezin izvršni direktor Jamie Dimon 2017. zaprijetio otpuštanjem zaposlenika koji su trgovali bitcoinom. Iako je Dimon u međuvremenu ublažio svoje izjave prema kriptovaluti, u svibnju je rekao da još uvijek nije pobornik klase imovine unatoč sve većem interesu klijenata.

Šefica JPMorgana za upravljanje imovinom i bogatstvom, Mary Callahan Erdoes, izjavila je za Bloomberg da mnogi klijenti banke vide kriptovalute kao klasu imovine i žele ulagati u nju.

Konkurentske banke kao što su Goldman Sachs, Morgan Stanley i Bank of America, retail klijentima nisu ponudile izravan pristup kripto proizvodima. Morgan Stanley bila je prva velika banka koja je bogatim klijentima, onima s najmanje 2 milijuna dolara uložene imovine, počela nuditi pristup bitcoin fondovima, kroz partnerstvo s Galaxy Digitalom u travnju, izvijestio je CNBC.

Goldman Sachs, prošlog je mjeseca počeo nuditi kripto terminske ugovore (futures), institucionalnim klijentima i investicijskim fondovima.

18. travanj 2024 13:34