Svijet
StoryEditor

Južnokorejski odbor za nacionalnu politiku radi na novom zakonu za reguliranje kriptovaluta u zemlji

30. Studeni 2019.
Odbor za nacionalnu politiku Južne Koreje donio je prijedlog zakona u kojem će se kriptovalute i ostale virtualne valute klasificirati kao digitalna imovina, što je velik pomak za kriptotržište.

Piše: FIMA Plus

Takav potez uslijedio je iz razloga jer Južna Koreja kao jedna od crypto-friendly zemalja sada želi stvoriti temelje za poslovanje kriptovalutama.

U prijedlogu zakona su također naznačeni članci koji se odnose na poduzeća koja se bave poslovima vezanim uz kriptovalute i virtualne valute, a sva takva poduzeća od sada će trebati imati dozvolu državnog regulatora za upravljanje sigurnošću informacija (engl. Information Security Management System - ISMS).

Nadalje, sva poduzeća čije je poslovanje povezano s kriptovalutama i virtualnim valutama također se moraju registrirati u financijskoj obavještajnoj službi Korejske komisije za financijske usluge (FIU) kao poduzeća koja se bave digitalnom imovinom. Od tih se poduzeća traži i da se pridržavaju zakona o sprečavanju pranja novca i da vrše provjeru svojih klijenata u skladu s Financial Action Task Forceom (FATF). Oni koji se ne drže ovih uputa bit će kažnjeni i protiv njih će se poduzeti ozbiljne mjere.

Prijedlog zakona također će usvojiti Odbor za pravosuđe, a prema ustavnom procesu Južne Koreje, potrebno je oko godinu dana da zakon stupi na snagu.

Ovo nije prvi put da je južnokorejska vlada pokušala regulirati kriptovalute. Već su prošle godine vlasti zabranile anonimno trgovanje kriptovalutama, a kasnije uvele i novi zakon o sprečavanju pranja novca.

Južna Koreja jedna je od zemalja koja je prigrlila kriptovalute i tako dobila titulu crypto-friendly zemlje u vrijeme kada se većina zemalja još uvijek suočava s pojmom postojanja decentraliziranih tehnologija (engl. decentralized ledger technologies - DLT). Osim toga, zauzela je visoko mjesto na ljestvici država koje imaju izuzetno velik broj ljudi koji posjeduju kriptovalute.

18. travanj 2024 00:32