Svijet
StoryEditor

Kakav nam potencijalni profit nude ETF-ovi?

10. Studeni 2021.
Piše: Lovro Banfić, Exante

Godine 2012. #EXANTE je pokrenuo prvi bitcoin fond koji je napravio profitabilnost od 70.000 posto.

Tržište ETF-ova ima značajan volumen - gotovo tri milijarde dolara u transakcijama. Brojni ulagači koriste ETF-ove u svrhu diverzifikacije, ali i kako bi pristupili novim tržištima. Ako tek krećete s trgovanjem ili ulaganjem, možda ste čuli za termin ETF.

Jeste li upoznati sa činjenicom da postoji vrsta fonda koja se odnosi na skup raznih imovina koje su izlistane na burzi? ETF-ovi se mogu odnositi na razne vrste imovine - od dionica koje se odnose na kompanije, pa sve do imovina poput valuta i sirovina. Osim toga, struktura ETF fondova investitorima otvara mogućnost da otvaraju short pozicije i ostvare mogućnost poluge.

Postoji nekoliko vrsta ETF-ova:

  • ETF na dionice
  • ETF na CFD ugovore
  • ETF na fondove
  • ETF na indekse
  • ETF na sirovine

'Exchange Traded Fund' je engleski naziv za fond koji se trguje na burzi. Za razliku od trgovanja dionicama ili drugim financijskim imovinama - ETF može obuhvaćati velik broj tržišta i financijskih instrumenata. Maksimalno pojednostavljeno - ETF je investicijski fond koji prati učinak specifičnog indeksa.

Svako malo dođe do događaja koji potrese sve sfere financijskih tržišta. Srećom takvi su događaji vrlo rijetki. Većinu vremena određeni faktori utječu samo na različite dijelove tržišta. Zbog toga su relativno male šanse da se takva vrsta utjecaja istovremeno proširi na više neovisnih tržišta. Diverzifikacija portfelja je investicijska strategija koja se koristi s ciljem da se rizik podijeli na veći broj i više vrsta financijskih instrumenata. Prilagođavanje i pronalaženje ravnoteže Vašeg portfelja je jedna od ključnih stavki pri osiguravanju uspješne dugoročne investicije. Diverzifikacija se zasniva na investiranju u razna područja tržišta kako bi smanjili rizik. Drugim riječima - ako mudro rasporedite svoja sredstva, možete se zaštiti od nepotrebnog rizika.

Balansiranje portfelja može se postići kupnjom i prodajom određenih valuta, dionica, kriptovaluta, ETF-ova ili ostalih instrumenata kako bi kvalitetno raspodijelili Vaša sredstva. Odabir pravih instrumenata za kupnju je iznimno bitan proces koji se sastoji od niza vrlo teških odluka. Recimo da se Vaš kompletan portfelj sastoji od sličnih instrumenata koje ste kupili lokalnom valutom. Recimo da ste se odlučili uložiti samo u dionice. Zbivanja s tom valutom i određenom vrstom dionica će se odraziti na Vaš portfelj, odnosno investicije. Zamislite da oba tržišta dožive pad. Vaš portfelj bi u tom slučaju doživio katastrofalan pad vrijednosti.

Investitori imaju naviku uložiti u kombinaciju dionica i obveznica kako bi ta kombinacija bila dio diverzificiranog portfelja.

Više informacija o #EXANTE webinaru saznajte ovdje https://links.exante.technology/Webinar-15112021.

Iako su poduzeti svi napori da se provjeri točnost ovih podataka, EXT Ltd. (u daljnjem tekstu 'EXANTE') ne može prihvatiti nikakvu odgovornost ili odgovornost za oslanjanje bilo koje osobe na ovaj članak ili bilo koje informacije, mišljenja ili zaključke u ovom članku. Nalazi i stavovi izraženi u ovom članku ne odražavaju nužno stajališta EXANTE-a. Sve radnje poduzete na temelju informacija sadržanih u ovom članku strogo su na vlastitu odgovornost. EXANTE neće biti odgovoran za bilo kakav gubitak ili štetu u vezi s ovim člankom.

20. travanj 2024 07:04