Svijet
StoryEditor

Kako je Johnny Boufarhat, jedan on najmlađih milijardera na svijetu, započeo graditi bogatstvo u krevetu

18. Kolovoz 2021.
Mladi milijarderifoto Shutterstock
Piše: Danica Gršković

Johnny Boufarhat 2015. godine doživio je alergijsku reakciju koja ga je prikovala za krevet, zbog čega nije mogao izlaziti van, družiti se s ljudima niti ići na događanja. Frustracija zbog nedostatka doticaja s vanjskim svijetom potaknula je ovog 27-godišnjaka da 2019. godine osmisli platformu za održavanje videokonferencija pod nazivom Hopin.

Ovog mjeseca njegov je startup prikupio 450 milijuna dolara od investitora, a Boufarhatov udio vrijedan je oko 3,2 milijarde dolara, što ga čini jednim od najmlađih self-made milijardera na svijetu prema Bloombergovom popisu. Za Boufarhatovo bogatstvo uvelike je zaslužan nagli rast popularnosti Hopina u jeku pandemije kada je nastupio lockdown te se većina sastanaka počela održavati online.

Krajem 2019. godine, Johnny je izdao ranu verziju Hopina koja korisnicima omogućuje da prisustvuju sastancima tijekom događaja i povezuju se sa sudionicima putem automatiziranih video-sastanaka jedan na jedan. Johnny je u početku planirao pokrenuti platformu za online događaje u rujnu 2020., ali ga je pandemija prisilila da ubrza raspored za šest mjeseci.

Par-Jorgen Parson, generalni partner londonske tvrtke za rizični kapital Northzone, serijskog ulagača u Hopin, izjavio je da je Johnny znao što radi puno prije pandemije te da je tržište tek tada ukazalo na ono o čemu je on već odavno razmišljao.

Johnny je jedan od 'milenijalaca' koji je bogatstvo stekao tako da je osmislio nešto za unapređivanje tehnologije. Prodao je dionice Hopina u vrijednosti 180 milijuna dolara, a njemu je preostalo 40 posto udjela u Hopinu nakon te prodaje. Prema podacima Bloomberga, samo je 19 ljudi mlađih od 40 godina među 500 najbogatijih na svijetu.

18. travanj 2024 02:30