Svijet
StoryEditor

Kako podijeliti kripto imovinu u slučaju razvoda braka

04. Lipanj 2021.

U većini slučajeva razvoda braka svaka strana razumije da je podjela imovine i dugova u braku ključan dio. Vjerojatno niti jedna kategorija imovine ne pruža više izazova od kriptovaluta. 

Nekada teritorij tehnoloških investitora, kriptovalute sve više dobivaju na popularnosti i postaju sve češća imovina oko koje se vodi rasprava u slučajevima razvoda. Problem je u tome što, s izuzetkom investitora, većina stranaka i odvjetnika zna vrlo malo o kriptovalutama, uključujući kako je pratiti, vrednovati ili podijeliti. Pametan investitor može koristiti kriptovalute kako bi s relativnom lakoćom sakrio imovinu i vrijednost prilikom prolaska kroz proces razvoda.

Skrivanje imovine je vrlo stari i dobro poznati problem, ali u posljednje vrijeme poprima novi zaokret jer supružnici (obično muževi) pokušavaju izbjeći podjelu imovine skrivajući novac u tajnim kripto novčanicima.

To je problem koji Sandra Radna dobro poznaje. Odvjetnica koja se bavi rastavama braka na Long Islandu trenutno zastupa nekoliko klijenata čiji se nekad bogati partneri neobjašnjivo izjašnjavaju o siromaštvu.

- U jednom slučaju suprug je bio visoko plaćen te je zaradio više od milijun dolara kao investicijski menadžer, ali je tvrdio da je sve što je imao bio mirovinski račun s 200.000 dolara. Supruga je znala da ima imovinu, ali nije znala gdje je - kaže Radna.

Nestali novac, ispostavilo se, bio je na kripto novčanicima koje je Radna uspjela pronaći forenzičkim istraživanjima i sudskim nalozima. Njezin uspjeh u pronalaženju sredstava je značajan jer odražava kako pravne i računovodstvene profesije postaju sve upućenije o blockchain tehnologiji.

Veliki razlog tome su ljudi poput Marka DiMichaela, koji je forenzički stručnjak u računovodstvenoj tvrtki Citrin Cooperman. DiMichael pomaže tvrtkama da iskorijene prijevaru, ali pomaže i odvjetnicima za razvode da pronađu imovinu. U prošlosti su, kaže, pohlepni supružnici skrivali svoj novac na švicarskim bankovnim računima i raznim tajnim mjestima, ali kako je kriptovalutama rasla popularnost, umjesto 'old school' praksi, okrenuli su se digitalnim novčanicima. 

No iako kripto transakcije mogu biti vrlo anonimne, DiMichael kaže da mnoge potencijalne varalice ne poduzimaju korake potrebne za prikrivanje tragova. Umjesto toga, koristit će uslugu kao što je Coinbase, koja mora zabilježiti identitete klijenata da bi se uskladila sa saveznim bankarskim zakonima i mora odgovoriti na sudske pozive koje je odredio sud.

Čak ni supružnici koji vode više računa kako da prikriju svoje kripto transakcije nisu zaštićeni. Prema Radni, dobila je sudske naloge kako bi zaplijenila računala i provela forenzičke revizije u potrazi za kripto aktivnostima, uključujući i kriptovalute usmjerene na privatnost kao što su Dash ili Monero.

U međuvremenu, DiMichael kaže da je izgradio vlastiti softver za 'raščešljavanje' različitih blockchain sustava, što znači da otkrivanje čak i jedne transakcije može biti dovoljno za pronalaženje supružnikova skrivenog kripto bogatstva.

- Sve dok imate adresu novčanika, imate gdje početi - kaže DiMichael, dodajući da savjetuje supružnicima koji su još uvijek u bračnom domu da potraže hardverske ili papirnate novčanike koji sadrže privatne ključeve.

Dodaje, međutim, da neće uvijek biti moguće pratiti kriptovalute, pogotovo ako ih je supružnik uspio premjestiti izravno na inozemnu kripto mjenjačnicu kao što je Binance, koja obično ignorira sudske pozive vlasti iz SAD-a.

Očigledno, nisu svi tako oprezni. DiMichael, koji kaže da je primio više od dvadeset poziva o praćenju kriptovaluta u slučajevima razvoda, napominje da sheme skrivanja imovine muževa mogu pasti u vodu, jer se ne mogu prestati hvaliti svojim aktivnostima.

- Jedna žena me nazvala i rekla da njezin suprug govori svim svojim prijateljima da je kripto kit (whale) i da već godinama ulaže - rekao je DiMichael i dodao da je suprug bivši profesionalni sportaš te da je slučaj u tijeku. 

I baš kao što odvjetnici sustižu sheme kripto skrivanja u slučajevima razvoda, tako i suci sve više postaju sofisticiraniji. Iako je prije pet godina bitcoin možda zavarao mnoge suce, Radna kaže da je posebno njujorško pravosuđe, koje je odavno autoritet kada je riječ o složenim financijskim slučajevima, sada vrlo dobro informirano o kriptovalutama.

Nakon što stranka koja se razvodi ima sve informacije vezane o količini i iznosu kripto imovine, tada se određuje kako će se ta imovina podijeliti. Zbog volatilnosti vrijednosti mnogih kriptovaluta, najlakše rješenje može biti jednaka podjela udjela. Međutim, bračni drug koji se želi odreći ili zadržati udjele mora se dobro informirati o pojedinim kriptovalutama koje su predmet rasprave, kako bi imao bolju predodžbu o vrijednosti i stabilnosti. Ako je iznos ili količina podijeljena, važno je da odredbe u bilo kojem ugovoru sadrže specifične detalje o podjeli da kasnije ne bi došlo do komplikacija s prijenosom ili vrijednošću dodijeljene kriptovalute.

Bari Weinberger, partner u Weinberger Divorce & Family Law Group, napisao je 2019. godine da postoje dva načina podjele udjela kriptovaluta u razvodu. Prvi je prodati je i podijeliti. Međutim, s obzirom na duljinu brakorazvodne parnice i volatilnost, to nije uvijek najbolja strategija. Netko će vjerojatno izvući kraći kraj. Osim toga, prodaja kriptovaluta ima porezne implikacije.

Međutim, za razliku od druge imovine kao što su umjetnine ili nekretnine, kripovalute se mogu lako podijeliti bez prodaje.

- Druga strategija je jednostavno postaviti jedinstveni digitalni novčanik za drugog supružnika i poslati njegov dio u novčanik - napisao je Weinberger.

S porastom popularnosti kriptovaluta u široj javnosti, izvjesno je da će postati češća bračna imovina koju treba vrednovati i podijeliti prilikom razvoda. Bračni drug koji nije upoznat s kriptovalutama može se lako prevariti i odreći značajne vrijednosti na koju bi inače mogao imati pravo. Stoga je važno da se svi koji očekuju razvod obrazuju o tome kako locirati i vrednovati kriptovalute kako bi se osiguralo da je podjela imovine pravedna.

19. travanj 2024 18:22