Svijet
StoryEditor

Kako povećanje kamatnih stopa utječe na bitcoin?

27. Siječanj 2022.

Američka središnja banka (Fed) jučer je objavila kako će kamatne stope ostati na 0 posto, a prvo povećanje kamatnih stopa ove godine planirano je za ožujak. 

Priopćenje se poklopilo s porastom cijene bitcoina s ispod 37.800 na 39.200 dolara u razdoblju od 20 minuta. No, čim je cijena bitcoina kratkoročno porasla, ubrzo je pala na prethodnu cijenu.

Uostalom, Fed-ova objava, kao što se i očekivalo, ništa ne mijenja.

Sredinom prosinca cijene kriptovaluta i dionica porasle su kada su iz Fed-a izjavili da će početi povećavati stope i smanjivati kupnju obveznica kao u doba pandemije u 2022. godini. Bitcoin je u nekoliko sati skočio s 47.000 na gotovo 49.500 dolara.

No, u prvom tjednu siječnja, kada je objavljen zapisnik sa sastanka u kojem je planirani datum povećanja kamatnih stopa određen sredinom ožujka, dionice su pale, bitcoin također i to za 6 posto.  

Na jučerašnjem sastanku Saveznog odbora za otvoreno tržište (FOMC) uglavnom se ponavljalo ono što su analitičari sugerirali posljednjih nekoliko mjeseci. Kako bi se inflacija snizila, koja je u prosincu dosegnula 7 posto u SAD-u, natrag na ciljanu stopu od 2 posto uz zadržavanje visoke razine zaposlenosti, Fed će povećati kamatne stope za 0,25 posto po tromjesečju. 

Stopa saveznih fondova (federal funds rate) je kamatna stopa po kojoj depozitarne institucije preko noći daju depozitne rezerve drugim depozitarnim institucijama na nekolateraliziranoj osnovi. Podizanje kamatnih stopa utječe na gospodarstvo, što pridonosi povećanju troškova hipotekarnih  kredita za potrošače, koji će vjerojatno imati manje dostupnih sredstava za ulaganje u dionice ili kriptovalute u 2022. godini. 

Odbor je također izjavio da će u ožujku okončati kupnju imovine, što je za posljedicu imalo povećanje monetarne ponude u SAD-u.

18. travanj 2024 08:17