Svijet
StoryEditor

Kako zaraditi na nezamjenjivim tokenima (NFT)

07. Svibanj 2021.
Piše: Domagoj Mataić

Nema sumnje da su nezamjenjivi tokeni (NFT) jedan od najpopularnijih trendova u kripto zajednici. Od poznatih osoba do uglednih tvrtki, svi govore o pokretanju vlastitih NFT-ova. Ali nisu svi NFT-ovi jednaki. Dok jedni vrijede bogatstvo, drugi mogu biti praktički bezvrijedni. Digitalna umjetnost, kolekcionarski predmeti i video-igre, neki su od najprofitabilnijih načina na koje pojedinci i tvrtke zarađuju novac tijekom trenutne NFT groznice.

Digitalna umjetnička djela

Kada je riječ o samoj profitabilnosti, pojedina NFT umjetnička djela daleko su najvrjedniji tip nezamjenjivih tokena ikada stvorenih. 11. ožujka povijest blockchain tehnologije i umjetnosti zauvijek se promijenila. Christie's, jedna od najpoznatijih aukcijskih kuća na svijetu, prodala je NFT umjetničko djelo za 69 milijuna dolara. To je bio prvi put kada je Christie's prodao potpuno digitalno umjetničko djelo.

Djelo pod nazivom 'Everydays: The First 5000 Days' osmislio je digitalni umjetnik Mike Winkelmann, poznatiji kao Beeple. Spomenuti NFT nije jedno umjetničko djelo, već kolaž od 5000 tokeniziranih slika koje je Beeple stvarao svaki dan tijekom godina. 

Dok neki ljudi izražavaju zabrinutost da bi prodaja NFT-a mogla biti paravan za pranje novca, drugi  vjeruju da su NFT-ovi istinska revolucija u svijetu umjetnosti.

Rekordna cijena koju je odredio Beepleov NFT uskoro bi mogla biti nadmašena. Uostalom, Beeple je donedavno bio potpuno nepoznat umjetnik. Ako netko poput Banksyja, poznatog britanskog crtača grafita čiji je identitet nepoznat, odluči prodati umjetničko djelo u obliku NFT-a, cijena bi vjerojatno bila mnogo veća od 69 milijuna dolara.

Licencirani kolekcionarski predmet

Tokeniziranje kolekcionarskih predmeta čini se kao najprirodnija i najočitija primjena tehnologije nezamjenjivih tokena. Brendovi koji su već prodavali fizičke kolekcionarske predmete poput kolekcionarskih kartica sada ih također mogu prodavati u digitalnom obliku. Budući da NFT-ovi imaju provjeren raritet, cijena digitalne kolekcionarske kartice može biti znatno viša od cijene njezina  fizičkog oblika.

Do sada su sportske kartice daleko najpopularnija vrsta licenciranih NFT kolekcionarskih predmeta. Prvi projekt NFT sportskih kartica omogućio je entuzijastima da trguju licenciranim karticama nogometaša, ali nedavno je NBA pokrenuo i svoju kolekciju NFT kartica. Vrlo je vjerojatno da će uskoro uslijediti i druge sportske organizacije, a kolekcionari će moći kupiti bejzbolske i hokejaške NFT kartice.

Ali sportske kartice samo su jedan primjer za što se NFT-ovi mogu koristiti. Svaki fizički kolekcionarski predmet također se može pretvoriti u nezamjenjivi token. Iako se fizičke kartice mogu lako oštetiti, NFT-ovi se mogu sigurno pohraniti na blockchain i nikada neće izgubiti kvalitetu.

NFT videoigre

Videoigre temeljene na NFT-u mogle bi biti budućnost NFT tehnologije. Do sada, nijedna od igara koje koriste nezamjenjive tokene nije uspjela steći široku popularnost, ali potencijal primjene NFT-ova u videoigrama čini se ogromnim. 

Gameri su već poznati po tome da troše bogatstvo na virtualne predmete. World of Warcraft zlato, Call of Duty loot kutije ili Counter Strike skinovi, sva ta tržišta vrijede milijarde. Ako bilo koja veći gaming studio odluči prodavati predmete u igri kao NFT-ove, utjecaj takve odluke na gaming i blockchain industriju bio bi enorman.

U usporedbi s jednostavnim digitalnim kolekcionarskim karticama ili čak interaktivnijim NFT-ovima poput virtualnih umjetničkih djela, NFT-ovi u igrama daleko su najnapredniji. NFT-ovi koji se koriste u videoigrama mogu biti vrlo složeni, potpuno interaktivni i mogu se mijenjati tijekom vremena.

Budućnost

Nezamjenjivi tokeni mnogo su više od još jednog kripto trenda koji je samo prolazan hir. NFT  tehnologija ima mnogo jedinstvenih primjena, a puni potencijal NFT-ova tek se počinje istraživati.

Čini se da NFT zlatna groznica tek počinje jer sve više pojedinaca i tvrtki odlučuje ući na tržište nezamjenjivih tokena. Činjenica da su najpopularniji NFT-ovi još uvijek jednostavne slike sugerira da je tržište još uvijek vrlo podcijenjeno. Prava erupcija popularnosti NFT-ova možda neće početi dok složeniji nezamjenjivi tokeni koji istražuju puni potencijal nove tehnologije ne postanu popularniji ili dok ih ne odluči integrirati neka popularna društvena mreža poput Instagrama, Snapchata ili TikToka.

19. travanj 2024 19:28