Svijet
StoryEditor

Kina - proizvodi svaki treći automobil i telefon u svijetu, no još nije industrijska velesila

08. Ožujak 2021.
foto Shutterstock

Kinu još najmanje 30 godina dijeli od statusa „industrijske velesile", ustvrdio je vladin savjetnik, upozorivši na ovisnost industrije o inozemnoj tehnologiji. Mnogi promatrači Kinu već doživljavaju kao "svjetsku silu“ budući da proizvodi svaki treći automobil i telefon u svijetu, napominje BBC.

Kineske pak čelnike zabrinjava velika ovisnost o američkim tehnološkim proizvodima, poput poluvodiča.

"Temeljni su kapaciteti još slabi. Ključne su tehnologije u rukama drugih" i to bi Kinu moglo teško pogoditi, upozorio je u nedjelju Miao Wei, koji je deset godina obavljao dužnost ministra industrije i informacijske tehnologije, a sada je član vladinog savjeta.

Iako Kina još uvijek proizvodi značajnu količinu potrošačkih i industrijskih proizvoda, udio industrije u gospodarstvu spustio se prošle godine blizu 25 posto, najnižu razinu od 2012. godine.

"Udio industrije u BDP-u pao je prerano i prenaglo", rekao je Miao u govoru članovima savjetodavnog vijeća.

"Kineska prerađivačka industrija napravila je velike stvari u proteklim godinama, ali je i dalje u osnovi velika, ali ne i snažna, opsežna, ali ne i dobra", dodao je.

Kina je u petogodišnjem planu, objavljenom krajeg prošlog tjedna, zacrtala razvoj sofisticiranih tehnologija, od čipova do umjetne inteligencije. Ciljevi se nadovezuju na opetovana nastojanja kabineta bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa da Kini blokira pristup tehnologiji.

Kineske kompanije, poput Huaweija, ne mogu nabaviti ključne elektroničke dijelove, podsjeća BBC. Stoga su kineski čelnici kao ključni prioritet odredili izgradnju domaćih proizvođača.

Petogodišnji plan usmjeren je na sedam strateških područja koja u Pekingu smatraju ključnim za nacionalnu sigurnost, a uključuju umjetnu inteligenciju, kvantno računalstvo, neuroznanost i zrakoplovstvo.

Plan potvrđuje i ambiciju Kine da bude konkurentnija na području razvoja zrakoplova, robotike i vozila s pogonom na nove izvore energije, primjećuje BBC.

16. travanj 2024 21:26