Svijet
StoryEditor

Kineska represija kriptovaluta - Razlog za zabrinutost ili već poznata priča?

24. Lipanj 2021.

Kripto tržište u posljednjih mjesec dana izrazito je pesimistično te većina misli da je nastupio bear market. Hashrate, mjerna jedinica procesorske snage bitcoin mreže, također je u padu, dok bitcoin rudari mahnito premještaju svoje mašine izvan Kine.

Sve se odvija u pozadini kineske obnovljene represije nad kriptovalutama. Ali koji je opseg kineskih mjera i jesu li one razlog za zabrinutost ili samo ista i vrlo dobro poznata priča o zabrani kriptovaluta?

Kineska kripto represija

U posljednjih tjedan dana, kripto rudarima diljem Kine rečeno je da ugase postrojenja, dok je središnja banka zemlje izdala edikt bankama i platformama za plaćanje da prekinu aktivnosti povezane s kriptovalutama. Institucijama je također rečeno da prestanu pružati usluge kripto mjenjačnicama i over-the-counter platformama (OTC).

Represija, koja se skupila tijekom svibnja i lipnja, naišla je na različite reakcije analitičara i insidera, osobito onih koji su već prošli sličan razvoj događaja.

- To je dokaz o oštrijem stajalištu Kine o kriptovalutama koje se proteže od financijske regulative do energetskih zahtjeva rudarenja bitcoina. Rudarenje je bila prva faza, a špekulacije su druga - izjavio je za Bloomberg Jonathan Cheesman, šef OTC-a i institucionalne prodaje na kripto mjenjačnici za derivate, FTX.

- Vijesti iz Kine nisu dobre. Xi je autoritarni vođa koji želi kontrolu nad stvarima. Bitcoin je suprotnost autoritarizmu. Ovo će potrajati neko vrijeme - tvitao je Mike Novogratz, izvršni direktor Galaxy Digitala.

Što stoji iza kineske represije?

Kripto djeluje u sivoj zoni u Kini. Tijekom godina sektor je morao shvatiti kako ostati na ispravnoj strani crvene linije koja blokira osjetljive teme, kao što su odljev kapitala i internetsko kockanje. Na primjeru kripto mjenjačnica Huobi-a i OKEx-a, možemo vidjeti kako obje mjenjačnice vode posao razmjene u zemlji koja je zabranila inicijalne ponude kriptovaluta (ICO) i trgovanje od 2017. godine.

No, unatoč svim mjerama za suzbijanje trgovanja bitcoinom i ulaganja, Kina je ostala globalno središte kripto rudarstva. Prije represije činila je više od 65 posto hashrate-a bitcoin mreže, prema nekim procjenama.

Sve dok se Kina nije obvezala na 'ugljičnu neutralnost', na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda 2020. Kako bi održala svoju riječ, zemlja nastoji smanjiti rast potrošnje energije na oko 1,9 posto u 2021.

To nisu jedini razlozi zbog kojih Kina izbjegava decentraliziranu i nekontroliranu prirodu kriptovaluta poput bitcoina.

- Kina pokreće vlastitu digitalnu valutu. Kina preuzima svaki poticaj da ima što manje konkurencije - rekao je Ruud Feltkamp, izvršni direktor kripto trgovačkog bota Cryptohopper.

Kada je počela trenutna represija?

Krajem veljače 2021., vlada Unutarnje Mongolije, autonomne regije u sjevernoj Kini, objavila je prijedlog usmjeren na smanjenje potrošnje energije, koji je uključivao zatvaranje rudarskih farmi bitcoina. U nacrtu plana navodi se kako bi svi projekti rudarenja kriptovaluta koji djeluju u regiji trebali biti zatvoreni do kraja travnja 2021. 

Unutarnja Mongolija dom je velikih rudnika ugljena i jeftine energije, te je privlačila brojne bitcoin rudarske operatere.

- U kontinentalnoj Kini tijekom cijele godine bit će sve manje stabilne rudarske moći, a mnogi veliki rudari počeli su odlaziti u inozemstvo - izvijestio je tada lokalni novinar Colin Wu

Međutim, ovo nije bio prvi pokušaj regije da ograniči rudarenje kriptovaluta, dok je značaj možda bio podcijenjen. U travnju, industrija je okusila stvari koje dolaze kada su nestašice električne energije uzrokovane sigurnosnim inspekcijama u popularnoj kineskoj regiji Xinjiang značajno utjecale na hashrate mnogih vodećih rudarskih bazena.

U istom mjesecu, znanstveni časopis Nature objavio je studiju koja otkriva da bi, ako se ne kontrolira, kineska rudarska industrija bitcoina mogla generirati čak 130,5 milijuna metričkih tona emisija ugljika do 2024. godine.

Sljedećeg mjeseca, Kinesko državno vijeće objavilo je što će se pokazati kao 'smrtni udarac' za kripto rudarstvo u Kini. Visoko državno tijelo uključilo je rudarenje bitcoina na popis financijskih rizika koji zahtijevaju dodatnu pozornost. Ova objava prvi je put da se Državno vijeće posebno izjasnilo protiv rudarenja bitcoina. Objavljena bilješka uključivala je i niz drugih financijskih rizika.

Ubrzo nakon toga, Unutarnja Mongolija izdala je nova pravila koja je stavila rudare na crnu listu kineskog sustava socijalnih kredita ako nastave s radom, odlazeći toliko daleko da su postavili telefonsku liniju za javnost da izvještava o aktivnostima rudarenja kriptovaluta ako ih primijete.

Upozorenje kineskih banaka

Kineske banke već su dugo oprezne u vezi kriptovaluta. Iako su vlasti prvotno odobrile kriptovalute kao zakonsko sredstvo plaćanja još 2013. godine, do sljedeće godine Kina je zabranila bankama pružanje određenih usluga.

U posljednjih nekoliko mjeseci kineske banke pojačale su retoriku protiv kriptovaluta. U travnju 2021. godine, prema Wall Street Journalu, brojne kineske banke, uključujući China Citic Bank, službeno su upozorile svoje klijente da ne koriste svoje račune za transakcije kriptovalutama.

Zatim je 19. svibnja skupina financijskih udruženja ponovno izvršila zabranu središnje banke financijskim tvrtkama koje se bave transakcijama kriptovalutama, što upućuje na to da su središnja tijela počela vršiti pritisak na financijske institucije.

U priopćenju, Nacionalno udruženje za internetske financije Kine, Kinesko udruženje banaka i Kinesko udruženje za plaćanje i poravnanje, također su upozorili ulagače da ne trguju kriptovalutama, opisujući ga kao 'špekulativnu' aktivnost. Vijesti su odvukle bitcoin na 30.000 dolara.

Rudarski egzodus

Rudarska represija Unutarnje Mongolije pokazala se kao predvodnik, jer su se lokalne vlasti našle pod sve većim pritiskom Pekinga da smanje potrošnju energije uzrokovanu rudarenjem bitcoina. 

Devetog lipnja još dvije popularne bitcoin rudarske provincije, Xinjiang i Qinghai, uvele su zabrane. Rudari u pokrajini Yunnan također su izjavili da su izgubili 'bojno polje', 11. lipnja, nakon slične zabrane u pokrajini.

Zatim je 18. lipnja Sichuan, popularna pokrajina za rudare bitcoina veći dio godine, postala peta regija u Kini koja je najavila čvrstu represiju nad rudarskim farmama.

U posljednjim gašenjima, hashrateovi nekih od najvećih rudarskih bazena bitcoina u Kini pali su i do 37 posto nakon što je Sichuan naredio energetskim tvrtkama da prestanu opskrbljivati rudarske farme u pokrajini. Izvješća sugeriraju da je oko 90 posto kripto rudnika u najvećim kineskim provincijama sada zatvoreno, što je izazvalo nervozu na tržištu dok su rudari žurili premjestiti svoje poslovanje izvan granica Kine. 

- Kratkoročno, ovi uvjeti prirodno uzrokuju negativnu reakciju tržišta, ali dugoročno mogu biti neto pozitivni - rekao je Ulrik K. Lykke, izvršni direktor u fondu za digitalnu imovinu ARK36, u priopćenju poslanom Decryptu. Mnogi dijele njegovo mišljenje da će egzodus rudara iz Kine dovesti do veće decentralizacije i korištenja zelenijih energetskih resursa za rudarstvo.

Još loših vijesti u bankarstvu

U lipnju 2021. banke su ponovile upozorenja od sredine svibnja o nezakonitosti transakcija i trgovanja kriptovalutama. U ponedjeljak je Poljoprivredna banka Kine, jedna od velike četvorke u zemlji, navela obavijest središnje banke.

Međutim, dok sama obavijest nije objavljena kasnije, neki su odbacili vijest. Još 2014. banke u Kini objavile su slične obavijesti kako bi spriječile kupce da trguju kriptovalutama, s malim učinkom.

No, prema riječima novinara Colina Wua, obavijest iz 2021. razlikuje se od obavijesti iz 2014. u nekoliko ključnih aspekata. Prvo, jasno pokazuje zahtjeve središnje banke, drugo, zahtijeva istraživanje prijašnjeg ponašanja i treće, izvještava vladu kada se utvrdi loše ponašanje.

Obavijest, ili edikt Narodne banke Kine, zabranjuje bankama i institucijama pružanje kripto povezanih aktivnosti i upućuje ih da povećaju istrage i primjenjuju strože mjere.

Kineska poljoprivredna banka priopćila je da slijedi smjernice središnje banke i da će provesti dubinsku analizu klijenata kako bi iskorijenili ilegalne aktivnosti koje uključuje rudarenje kriptovaluta. Kineska poštanska štedionica potvrdila je da neće provoditi transakcije kriptovalutama, a Alipay, u vlasništvu fintech diva Ant Grupe, rekao je da će uspostaviti sustav praćenja usmjeren na ključne web stranice i račune za otkrivanje ilegalnih transakcija povezanih s kriptovalutama.

Prekid bankarskih usluga i pritisak na OTC tržišta, naglasili su da će bitcoin rudari i trgovci teško poslovati u Kini.

Kripto mjenjačnice kapituliraju

Kripto mjenjačnice ne mogu poslovati u Kini od represije 2017. godine kada su mnogi otišle u inozemstvo. U 2019., država je rekla da će također ograničiti pristup međunarodnim mjenjačnicama, a ta su se ograničenja počela provoditi ove godine. 

Iz Huobi-a su 23. svibnja izjavili kako će prestati prodavati rudarske strojeve i povezane usluge novim korisnicima u kontinentalnoj Kini. Najavili su i obustavu terminskih ugovora i investicijskih proizvoda s polugom za nove korisnike u nekim zemljama i regijama.

Iz Huobi-a su tada izjavili Decryptu kako su privremeno prestali trgovati kripto izvedenicama za kupce na određenim tržištima kako bi zaštitili interese investitora, navodeći nedavne dinamičke promjene na tržištu.

I OKEx, još jedna popularna kripto mjenjačnica, rekla je da se vlastitim tokenom, OKB-om, više neće trgovati s kineskim juanom.

Ranije ovog mjeseca, platforma društvenih medija Weibo (poznata kao kineski Twitter) i još dvije kineske internetske tvrtke aktivno su cenzurirale Huobi, OKEx i Binance, vodeću kripto mjenjačnicu po volumenu. Konkretno, sve te mjenjačnice sada se nalaze u inozemstvu, ali potječu iz Kine.

Represija je utjecala i na druge pojedince. Ranije ovog mjeseca Weibo je navodno uskratio pristup nekoliko računa povezanih s kriptovalutama, navodi Bloomberg. Podrazumijeva se da su računi u vlasništvu kripto influencera s velikim praćenjem.

9. lipnja, kinesko ministarstvo javne sigurnosti objavilo je uhićenje 1.100 osoba zbog pranja novca putem kriptovaluta. Priopćenje je objavljeno na službenom WeChat profilu ministarstva.

Bitcoinova budućnost u Kini

- Kina je suzbila bitcoin i u prošlosti, 2013. i 2017., kao i ove godine. Kao i sličim zabranama američkih mega tehnoloških tvrtki, nije napravila napredak. - rekao je Stephen Kelso, šef tržišta u brokerskoj kući ITI Capital, u priopćenju poslanom Decryptu.

Iako je Kina često veličala vrline blockchaina, njihov stav prema bitcoinu i decentraliziranim kriptovalutama ostao je uglavnom negativan još od 2013. Te je godine konzorcij kineskih vladinih agencija i regulatora izdao upozorenja o nereguliranoj, anonimnoj prirodi bitcoina, te naredio financijskim i platnim institucijama da ne provode aktivnosti vezane uz bitcoin.

Najčešće citirana zabrinutost kineske vlade, zbog ekstremne volatilnosti i nedavnih nagađanja o digitalnim valutama, uredno se uklapa u želju da zadrži kontrolu nad monetarnim sustavom zemlje dok nastavlja sa svojim projektom digitalnog juana. Pri tome Kina nije sama. Mnoge vlade proučavaju utjecaj bitcoina na okoliš i pod pritiskom su da provode veći regulatorni nadzor. Kinesku represiju mogle bi oponašati druge autoritarne zemlje.

Posljednje intervencije u Kini dodatno su pritisnule jedno od najživljih svjetskih tržišta za trgovanje i rudarenje kriptovaluta.

- Strateški se čini da to ima manje veze s suzbijanjem nezakonitih aktivnosti kriptovaluta, a više s otežavanjem korištenja bilo kojeg medija razmjene koji nije sankcioniran od strane vlade - rekao je Luke Sully, izvršni direktor Ledgermatica, koji omogućuje korporacijama da drže i koriste kriptovalute u skladu s propisima. 

Iako su kineski rudari i institucije možda bili meta, bitcoin nije tako lako zaustaviti. Kripto mjenjačicama koje posluju offshore, Kinezi i dalje mogu pristupiti putem virtualnih privatnih mreža (VPN) kako bi zaobišli internetska ograničenja i pristupili peer-to-peer (P2P) tržištu.

Budući da P2P trgovanje uključuje izravne prijenose sredstava između pojedinaca, predstavlja izazove za kineske regulatore i nastavit će se dokazivati kao velika prepreka. I kineski snalažljivi ljubitelji kriptovaluta nastavit će sudjelovati u svojoj vječnoj borbi da ostanu korak ispred vlasti.

19. travanj 2024 20:18