Svijet
StoryEditor

Kineska trgovinska razmjena očekuje umjereniji rast u drugoj polovini godine

13. Srpanj 2021.

Kineski izvoz porastao je u lipnju za trećinu zahvaljujući snažnoj globalnoj potražnji, ali trgovinska razmjena mogla bi usporiti u drugoj polovini godine zbog neizvjesnosti koju donosi širenje delta soja koronavirusa, upozorila je carinska uprava.

Kineska trgovinska razmjena sa svijetom bila je proteklih mjeseci pod blagim pritiskom zbog globalne nestašice poluvodiča, problema u logistici i viših cijena sirovina i troškova prijevoza, napominje Reuters. Potporu su joj pak pružili ublažavanje mjera zatvaranja i procjepljivanje građana protiv covida 19, koji su, prema podacima carinske uprave, potaknuli snažan rast potražnje za kineskim proizvodim.

U lipnju je tako kineski izvoz, iskazan u dolarima, porastao za 32,2 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje, nakon 27,9-postotnog rasta u svibnju. Uvoz je poskočio 36,7 posto, odražavajući visoke cijene sirovina, pokazuju podaci carinske uprave. Kina je u lipnju bilježila višak u trgovinskoj razmjeni sa svijetom od 51,53 milijarde dolara. U svibnju iznosio je 45,54 milijarde dolara.

U drugoj polovini godine trgovinska bi razmjena mogla usporiti, upozorio je glasnogovonik carinske uprave Li Kuiwen, ponajprije zbog više poredbene osnovice u prošloj godini, povezane s poboljšanom situacijom s pandemijom. Sporiji rast razmjene odražavat će i neizvjesnost koju donosi brzo širenje delta soja virusa u pojedinim zemljama, dodao je kineski dužnosnik.

16. travanj 2024 11:38