Svijet
StoryEditor

Kineska tvrtka CATL iznjedrila više milijardera nego Google i Facebook

15. Lipanj 2021.

Možda je manje poznata nego Google ili Facebook, ali kineska tvrtka za proizvodnju baterija Contemporary Amperex Technology (poznata kao CATL) ima više milijardera na Forbesovoj listi nego bilo koja druga javna tvrtka.

Udio od milijardu ili više dolara ima čak devet dionika ove brzorastuće kineske tvrtke baterija za električna vozila. Kako je potražnja za električnim vozilima rasla, dionice ove tvrtke koja opskrbljuje baterije proizvođačima automobila, uključujući BMW, Volkswagen i Mercedes-Benz, porasle su više od 150 posto u proteklih godinu dana, prenosi Forbes.

Osnivač i predsjednik CATL-a, 52-godišnji Robin Zeng, više je nego utrostročio svoje bogatstvo od 9,7 milijardi dolara koje je imao u ožujku 2020. godine kada je tržište poljuljala pandemija koronavirusa. Sada je 47. najbogatija osoba na svijetu, 'teška' 32,5 milijardi dolara te je vlasnik oko 25 posto CATL-a.

Ostali dionici (dopredsjednici, investitori, menadžeri) CATL-a također su se našli na Forbesovoj listi. Veličina njihovog bogatstva, koje ukupno iznosi 72 milijarde dolara, zapanjujući je podvig ove tvrtke stare tek 10 godina.

CATL je tako prestigao tehnološke gigante Google i Facebook koji broje po osam milijardera na Forbesovoj listi, kao i maloprodajni lanac Walmart.

Samo nekoliko obiteljskih konglomerata, poput poljoprivrednog giganta Cargill, iznjedrilo je više milijardera zbog velikog broja nasljednika. No, među javno trgovanim tvrtkama, samo je još jedna tvrtka poput CATL-a uspjela dovesti devet ljudi na Forbesovu listu milijardera, a to je proizvođač sojinog umaka Foshan Haitian Flavoring & Food, također iz Kine.

Kako je izjavio glasnogovornik CATL-a, tvrtka svoj uspjeh pripisuje svom 'strateškom usmjerenju, kontinuiranom ulaganju u istraživanje i razvoj, pouzdanim proizvodima i uslugama, kao i sposobnosti integriranja industrijskog lanca'.

Budući da su učetverostručili ukupni kapacitet svojih baterija u novim električnim automobilima, prošle je godine CATL 'držao' 22 posto tržišta električnih automobila.

18. travanj 2024 16:54