Svijet
StoryEditor

Kinezi u orbitu lansirali prvi modul nove svemirske postaje

29. Travanj 2021.
Tianhe kineska svemirska postaja

U kineski svemirski program uložene su već milijarde dolara, a sve da bi se Kina afirmirala u svemirskoj utrci i stala uz bok SAD-u i Rusiji. Neki dan su došli korak bliže svojim svemirskim konkurentima nakon što su u orbitu lansirali prvi modul svoje nove svemirske postaja, što je proglašeno prekretnicom u ambicioznom planu Pekinga koji žele trajno prisustvo ljudi u svemiru.

Bespilotni temeljni modul Tianhe ili 'Nebeska harmonija', koji sadrži stambene prostorije za tri člana posade lansiran je iz Wenchanga u kineskoj provinciji Hainan raketom Long March-5B.

Kinezi očekuju da bi svemirska postaja mogla postati potpuno operativna 2022. godine nakon desetak misija kojima planiraju lansirati i ostale dijelove postaje u orbitu. Jednom kad bude dovršena kineska će svemirska postaja biti u niskoj Zemljinoj orbiti na visini između 400 i 450 kilometara i tamo bi prema kineskom planu trebala ostati punih 15 godina.

Najmanje 12 kineskih astronauta već je duboko u pripremama za rad i život na svemirskoj stanici, a prva misija s astronautima je planirana već u lipnju. Nakon dovršetka krajem 2022. godine, očekuje se da će kineska svemirska postaja u obliku slova T težiti oko 66 tona, što je znatno manje od Međunarodne svemirske stanice ISS koja je svoj prvi modul lansirala 1998. godine i koja teži  450 tona.

Svemirska postaja Tianhe imat će i priključnu luku kako bi se mogla povezivati s kineskim satelitima, a teoretski bi se mogla i proširiti na šest modula ako će biti potrebno. Tianhe je glavna komponenta nove svemirske postaje, dugačka je 16,6 metara a široka 4,2 metra, osiguravat će snagu i pogon, a sadrži tehnologije za održavanje života.

Trenutno jedina svemirska postaja u orbiti je ISS na kojem surađuju Rusija, SAD, Kanda, EU i Japan dok je Kini od strane SAD-a  zabranjeno sudjelovanje i rad na Međunarodnoj svemirskoj postaji, pa nije čudno da su Kinezi odlučili napraviti vlastitu koja bi uskoro mogla biti i jedina jer bi ISS trebao biti povučen iz rada 2024. godine.

Velika kineska invazija svemira i milijarde uloženih dolara imaju u cilju afirmirati Kinu kao globalnog i tehnološkog lidera koji stoji uz bok svojim svemirskim konkurentima SAD-u i Rusiji.

Kina je uložila značajna sredstva u svoje svemirske akcije, a 2019. postala je prva zemlja koja je poslala rover na daleku tamnu stranu Mjeseca.

21. travanj 2024 13:29