Svijet
StoryEditor

Infografika: Koje su ‘najjače‘ putovnice u post-pandemijskom svijetu

23. Lipanj 2021.

S obzirom na to da slučajevi COVID-a19 padaju u mnogim dijelovima svijeta, a programi cijepljenja se ubrzavaju, međunarodna putovanja više se ne čine tako daleko kao prije godinu dana. Jedino što vam je potrebno jest potvrda o cijepljenju ili PCR test te, naravno, putovnica.

Indeks putovnica Henley, koji od 2006. godine redovito prati koje su putovnice 'travel frendly' objavio je najnoviju listu i analizu 'najboljih' putovnica. 

Poredak se temelji na bezviznom rezultatu određene države. Ocjena bez vize odnosi se na broj zemalja koje imatelj putovnice može posjetiti bez vize, s vizom po dolasku ili dobivanjem elektroničkog odobrenja za putovanje (ETA).

Bez razmatranja stalnih promjena ograničenja COVID-19, Japan čvrsto drži svoju poziciju države s najjačom putovnicom već četvrtu godinu zaredom. Ovo se pozicioniranje temelji na ekskluzivnim podacima Međunarodnog udruženja zračnog prometa (IATA) koje kaže kako Japanci sa svojim putovnicama mogu bez viza ući u čak 193 zemlje. Japan posljednji put nije zauzeo poziciju broj jedan davne 2017. godine, kada je peto mjesto podijelio sa zemljama poput Sjedinjenih Država, Novog Zelanda i Švicarske.

image

najjače putovnice

Singapor je i ove godine ostao na drugom mjestu, a s putovnicom ove zemlje moguće je bez vize ući u 192 zemlje, dok Njemačka i Južna Koreja ponovno dijele treće mjesto, svaka s pristupom 191 destinaciji bez vize.

Kroz šesnaestogodišnju povijest Henley indeksa, zemlje EU zadržale su dominantan položaj u izvješćima o snazi putovnice. Finska, Italija, Luksemburg i Španjolska drže četvrto mjesto, dok su Austrija i Danska zaokružile top pet s ocjenom bez viza 189.

Sjedinjene Države i Velika Britanija zajednički dijele sedmo mjesto s ocjenom bez viza od 187 odredišta. Kanada, Meksiko i Brazil drže devetu, 23. i 17. poziciju, a Brazil je u posljednjih 10 godina doživio značajan skok od osam mjesta.

Zemlje s najmanje slobode

Afganistan je i dalje država s najmanje slobode kada je riječ o putovanjima i sigurno drži posljednje 110. mjesto, što znači da se s putovnicom ove zemlje može bez vize ući u samo 26 zemalja. Irak, Sirija, Pakistan i Jemen također se i dalje zadržavaju na dnu ukupnog poretka.

image

najslabije putovnice

Najnovije izvješće ukazuje da je jaz u slobodi putovanja najveći od kada je indeks počeo s izvješćima 2006.godine. Primjera radi, vlasnici japanskih putovnica mogu pristupiti u 167 destinacija više od građana Afganistana koji mogu posjetiti samo 26 država bez vize.

Najveći dobitnici u desetljeću

S vremenom se događaju mali pomaci u indeksu putovnica, a najveći skok je zabilježila Kina koja je napredovala za 22 mjesta od 2011. godine. Ipak, najistaknutija priča o preokretu na indeksu su UAE.

Godine 2011. UAE su zauzeli 65. mjesto s bezviznim rezultatom od 67 odredišta. Danas, zahvaljujući stalnim naporima Emirata na jačanju diplomatskih veza sa zemljama širom svijeta, s njihovom putovnicom moguće je bez vize ući u čak 174 zemlje.

24. travanj 2024 08:26